Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: APIA a plătit beneficiarilor 5,5 miliarde de euro; gradul de absorbţie pe fonduri de dezvoltare rurală - 63%

daniel-constantin-4
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit către beneficiari 5,5 miliarde de euro din suma totală de 8,1 miliarde de euro, pe care România o are la dispoziţie în 2007-2013, dar care trebuie cheltuită până în 2015, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că gradul de absorbţie pe fonduri de dezvoltare rurală este de 63%.

"Astăzi Agenţia de Plăţi poate să ne raporteze că, din totalul de 8,1 miliarde de euro pe care România le are la dispoziţie în 2007-2013, dar care trebuie cheltuite până în 2015, a plătit deja către beneficiari şi a încasat de la Comisia Europeană o sumă de 5,5 miliarde de euro. Gradul de absorbţie la Ministerul Agriculturii, pe fonduri de dezvoltare rurală, este de 63%. Tot Agenţia de Plăţi ne-a raportat că s-au depus în această perioadă 143.000 de cereri de finanţare, dintre care pentru 89.000 dintre ele s-a semnat deja contract de finanţare. Din acest punct de vedere, lucrurile au mers foarte bine", a spus Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
În context, el a respins anumite critici apărute în presă, după publicarea unui raport al Curţii Europene de Conturi.
"În acel raport se făcea referire la cheltuielile care au fost plătite pentru 2012, dar care vizau cheltuieli care s-au făcut în România în anul 2009. Cu alte cuvinte, autorităţile publice locale au derulat proceduri de achiziţii publice în 2009 şi 2010, care au fost decontate, plătite de APIA, în 2012. Sigur că fiind plătite în 2012 Curtea Europeană de Audit a făcut aceste misiuni de audit pe parcursul anului 2012. În urma acestor misiuni de audit, s-a făcut o analiză a modalităţii în care s-au efectuat aceste achiziţii publice în 2009-2010 şi s-au depistat anumite nereguli, dar lucrurile nu sunt aşa cum au fost prezentate", a spus Constantin.
El a precizat că, din 24 de proiecte vizate, finanţate pe măsura 3.2.2. (Renovarea, dezvoltarea satelor şi îmbunătăţirea moştenirii rurale), doar în cazul a 12 proiecte s-a făcut un raport în care s-au formulat "constatări preliminare".
"Pentru şapte dintre cele 12, Curtea Europeană de Audit a stabilit erori cu impact financiar, indicele de eroare pentru două dintre cele şapte fiind de 0,89%. (...) Există un singur proiect pentru care gradul de eroare a fost de 91,76%. Cu alte cuvinte, din 24 de proiecte care au fost supuse misiunii de audit, pentru 12 s-a întocmit raport final, dintre care unul singur un grad de eroare de 91,76%, restul având un grad de eroare cu impact financiar minor", a arătat Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, Curtea Europeană de Conturi raportează rezultatele verificărilor Comisiei Europene, care, la rândul său, poate să confirme sau să infirme cele constatate.
"Până la acest moment, nu avem o confirmare oficială din partea CE", a spus el.
Sistemul de supraveghere şi control în ceea ce priveşte programul de dezvoltare rurală din România este ineficace, potrivit raportului anual al Curţii de Conturi Europene referitor la execuţia bugetului UE privind exerciţiul financiar 2012, publicat marţi.

În acelaşi timp, documentul citat arată că sistemele din alte cinci ţări verificate - Bulgaria, Germania, Franţa, Polonia şi Suedia - sunt parţial eficace.
În raportul anual referitor la execuţia bugetului UE privind exerciţiul financiar 2012 indicele de eroare estimat de Curte pentru ansamblul cheltuielilor de la bugetul UE a fost în creştere la 4,8% în 2012 faţă de 3,9 % în 2011, înregistrându-se majorări ale acestui indice de eroare pentru aproape fiecare dintre diferitele domenii de cheltuieli.
Potrivit auditorilor, dezvoltarea rurală a fost domeniul cu cel mai mare grad de erori, 7,9% din cheltuieli fiind afectate de erori, urmată de politica regională, energie şi transporturi cu un grad de erori de 6,8%.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus