Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Apel la UE să dea dovadă de bunăvoinţă pentru reformarea PAC

ue-1
Preşedinţia irlandeză a UE le-a cerut marţi instituţiilor europene să dea dovadă de bunăvoinţă pentru reformarea Politicii Agricole Comune (PAC), cu o lună înainte de termenul limită, cu scopul de a-şi surmonta divergenţele privind măsurile cheie, care ar putea compromite obţinerea unui acord, transmite AFP.

Irlanda şi-a afirmat în mai multe rânduri intenţia de a obţine un acord între Consiliu, care reprezintă statele membre ale UE, Parlamentul European şi Comisie privind reforma PAC până la sfârşitul lunii iunie şi până la predarea preşedinţiei semestriale a UE către Lituania, care nu a plasat acest dosar printre priorităţile sale.
"Dacă Parlamentul, Consiliul şi Comisia vor arăta că sunt dispuse să găsească un compromis şi vor da dovadă de flexibilitate într-un efort de parteneriat pentru a obţine un acord (...), atunci vom putea fi în măsură să finalizăm un acord politic la reuniunea Consiliului" prevăzută pentru sfârşitul lunii iunie la Luxemburg, a declarat ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney.
"Nu este vorba ca o instituţie să învingă pe alta", a explicat el, în cea de a doua zi a reuniunii informale a miniştrilor agriculturii la Dublin.
Însă obstacolele sunt numeroase, a amintit el, în special în ceea ce priveşte măsuri cheie precum o redistribuire mai echitabilă a subvenţiilor între agricultori (principiul 'convergenţei interne'), plafonarea plăţilor, ajutoarele pentru tinerii agricultori sau cotele de zahăr.
"Procesul nu s-a încheiat încă, ţin să subliniez. Există chestiuni extrem de dificile care mai trebuie rezolvate", a insistat Coveney.
Dacă se va ajunge la un acord la Luxemburg - însă există un mare 'dacă'-, acesta va trebui finalizat oficial imediat după, în cadrul unei reuniuni tripartite între cele trei instituţii europene la Bruxelles, a explicat el.
Coveney a estimat de asemenea că dezbaterea încă în desfăşurare privind proiectul de buget european pentru perioada 2014-2020 nu trebuie să împiedice încheierea unui eventual acord. O înţelegere privind reforma PAC este posibilă 'chiar şi în absenţa unui acord bugetar final', a spus ministrul irlandez.

Preşedintele Comisiei de agricultură a Parlamentului European, Paolo De Castro, a declarat luni la Dublin că un compromis privind PAC va fi condiţionat în special de reuşita discuţiilor în desfăşurare privind viitorul buget al UE.
Agricultura rămâne principalul pilon de cheltuieli al UE, ocupând circa 38% din bugetul global, în ciuda unei reduceri de 12% a anvelopei sale financiare pentru următorii şapte ani, la 373,2 milioane de euro.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus