Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

CEC Bank a finanţat producătorii agricoli cu peste un miliard de lei în 2012

roni-1
CEC Bank a finanţat producătorii agricoli cu peste un miliard de lei, în 2012, în condiţiile în care sistemul bancar a acordat anul trecut acestui sector 14 miliarde de lei, a declarat, luni, Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank, la o conferinţa pe teme de agricultură.

"Nu exista un clasament oficial, dar din analizele care s-au făcut în piaţă, CEC Bank este vedeta finanţărilor în agribusiness. Din cele 14 miliarde de lei acordate agriculturii de sistemul bancar în 2012, un miliard de lei l-am acordat noi, iar de când am început finanţarea acestui sector, de prin anul 2007, am reuşit să acordăm 3,5 miliarde de lei. În total portofoliu de credite acordate persoanelor juridice agricultura reprezintă azi 32,5%, o creştere foarte bună şi de unde întrevedem şi un potenţial extraordinar în viitor", a spus Mirela Iovu.
În opinia acesteia, CEC Bank este vedetă şi pe cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, în condiţiile în care Romania a reuşit să atragă granturi de peste 5 miliarde de lei.
"Suntem vedete şi în cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, mare parte sunt în domeniul agribusiness şi cel al dezvoltării rurale, iar prin cofinanţările noastre, România a reuşit din 2008 să atragă granturi de peste 5 miliarde de lei. Probabil este o picătură, dar dacă tot sistemul financiar şi-ar uni forţele ar putea face din agricultură o vedetă şi mai aspectuoasă şi mai importantă decât a fost până acum", a adăugat vicepreşedintele CEC Bank.
CEC Bank a reuşit să creeze 10 produse numai pentru finanţate agribusiness, lansând în partea a doua a anului trecut şi un produs de cumpărare a terenurilor agricole.
"Am creat 10 produse numai pentru finanţate agribusiness, iar în partea a doua a anului trecut am lansat şi un produs de cumpărare a terenurilor agricole. Cred că sunt în continuare foarte multe oportunităţi în acest domeniu şi cred ca am putea finanţa cu succes şi agricultura bio. În ultimii trei ani acest sector a crescut de peste trei ori, ceea ce arată că există potenţial. Dacă ar exista mai multă concentrare de forţe pe agricultura bio am mânca şi noi mai sănătos şi nu ne-ar mai fi teamă că ne intoxicăm cu tot felul de substanţe chimice", a subliniat Mirela Iovu.
Potrivit vicepreşedintelui CEC Bank, clienţii băncii sunt din toate categoriile, nu numai mici producători agricoli cu "o capră şi o vacă pe lângă casă", ci şi mari producători, fie persoane fizice şi juridice sau asociaţii, cel mai mare credit acordat de bancă fiind de câteva zeci de milioane de lei.
"Noi vedem agricultura ca o afacere integrată, un fermier poate avea o fermă, dar şi un FNC (n.r.Fabrica de Nutreţuri Combinate) sau un abator, dar poate avea şi teren agricol ca să-şi cultive cerealele. Avem clienţi mari producători sau mari procesatori, dar avem şi acei zeci de mii cărora le acordăm acele credite punte până vin subvenţiile de la MADR. Consider că portofoliul nostru în domeniu agribusiness este unul echilibrat", a subliniat Mirela Iovu.

CEC Bank, bancă controlată de statul român, a urcat pe locul trei în clasamentul băncilor după primele şase luni din 2012, cu o cotă de piaţă de 7,84%, în condiţiile în care mulţi ani înainte de criză a gravitat în jurul locurilor 8-9, fiind devansată de multe dintre subsidiarele băncilor străine.
CEC administra active de 29 miliarde lei (6,4 miliarde euro) la sfârşitul lunii iunie 2012.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus