Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

FAO: Preţurile produselor alimentare au rămas stabile în luna noiembrie

produse-alimentare-2
Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), nu a înregistrat modificări semnificative în luna noiembrie, comparativ cu octombrie, dar a scăzut cu 4,4% raportat la noiembrie 2012, relevă datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.
În luna noiembrie, acest indice a atins o valoare medie de 206,3 puncte, în scădere uşoară faţă de valoare de 206,6 puncte înregistrată în luna octombrie. FAO a precizat că o scădere semnificativă a preţului la zahăr a fost contracarată de creşterea preţurilor la ulei.
“Cred că vom vedea stocuri masive şi o cerere relativ stabilă, ceea ce ar trebui să menţină preţurile la nivelele actuale şi chiar puţin mai jos în următoarele şase luni”, a declarat economistul - şef al FAO, Abdolreza Abbassian.
Într-un raport separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2013/2014 până la nivelul record de 2,5 miliarde de tone, cu 8,4% mai mult decât anul trecut, şi cu 6% mai mult decât producţia record din 2011.
De asemenea, producţia mondială de grâu în 2013/2014 ar urma să se situeze la 710,8 milioane de tone, în creştere faţă de 708,5 milioane tone cât estima în luna noiembrie.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus