Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Satu Mare: Peste 900 de hectare de teren agricol, sub apă

inundatii-2
Peste 900 de hectare de teren agricol din nordul judeţului Satu Mare se află sub ape în urma precipitaţiilor abundente din ultimele zile, fiind activată celula de criză pentru prevenirea inundaţiilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Satu Mare, transmis duminică, în urma precipitaţiilor înregistrate pe pârâul Tarna Mare, care au totalizat 32,5 l/mp în 24 de ore, în aval de localitatea Bocicău s-au înregistrat deversări peste coronamentul digului şi au fost inundate terenuri agricole şi păşuni. Totodată, din cauza revărsării pârâului Batarci pe raza comunei Batarci s-a produs inundarea curţilor şi grădinilor a patru gospodării, însă fără afectarea locuinţelor. Deversarea unui afluent al pârâului Batarci a dus la inundarea unei suprafeţe de cinci hectare de teren agricol şi afectarea unei porţiuni de 1 km de drum comunal din localitatea Batarci.
"În perioada 8-10 martie, datorită precipitaţiilor abundente căzute în bazinul hidrografic a râului Tur s-a ajuns în situaţia să fie umplute toate canale aflate în administrarea Filialei Satu Mare a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. (...) Având în vedere că ANIF Satu Mare nu are încheiate contracte de prestări servicii pentru pomparea apei nu se pot pune în funcţiune respectivele staţii de pompare, iar apa în exces nu poate fi evacuată. Acest lucru a dus la băltiri de apă pe o suprafaţă totală de 910 hectare de teren agricol pe raza comunelor Gherţa Mică, Halmeu şi Turulung. Prin ordin al prefectului s-a dispus punerea în funcţiune a trei staţii de pompare de la Mesteacăn, Turulung şi Porumbeşti pentru a se evita inundarea gospodăriilor populaţiei şi blocarea drumurilor", precizează sursa citată.

Râul Tur se află sub incidenţa codului galben de inundaţii, urmând ca de luni, 11 martie, ora 2,00, Turul şi cei trei afluenţi ai săi (Valea Rea, Talna, Turţ) să intre sub cod portocaliu de inundaţii, ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi a cotelor de atenţie.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus