Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii: ADS ar putea trece de la 1 ianuarie 2014 în subordinea primului ministru

daniel-constantin-3
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) ar putea trece de la 1 ianuarie 2014 în subordinea primului ministru după ce se va transforma într-o agenţie pentru administrarea şi reglementarea pieţei funciare, iar proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole către persone fizice va fi aprobat de Parlament, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Sper ca proiectul de lege privind liberalizarea pieţei funciare să treacă săptămâna viitoare prin Guvern şi apoi să îl ducem la nivelul Parlamentului, să-l îmbunătăţim şi să-l aprobăm rapid. Vor rămâne unele prevederi pe care le-am anunţat la început, respectiv dreptul de preemţiune al statului, acesta venind însă după dreptul celui care a arendat, al vecinului, al tânărului, iar ADS se va transforma într-o Agenţie pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare şi probabil va trece în subordinea primului ministru de la 1 ianuarie 2014", a spus Constantin.
Şeful MADR a precizat că este posibil să nu mai fie păstrată în proiectul de lege prevederea referitoare la achiziţionarea a cel mult 100 de hectare de terenuri agricole.
Potrivit sursei citate, problema legată de libera circulaţie a capitalurilor a fost gestionată de Ministerul Finanţelor în Capitolul 4 de aderare la UE, nu în Capitolul 7 - Agricultură. "Este o problemă care trebuia gestionată de MFP, pentru că atunci când s-a negociat tratatul de aderare, liberalizarea pieţei funciare din 2014 a fost o prevedere acceptată de Finanţe. Având în vedere importanţa pentru agricultură am decis să venim noi cu un astfel de proiect", a mai spus ministrul Agriculturii.
Persoane fizice vor putea cumpăra terenuri agricole situate în extravilan numai dacă au desfăşurat activităţi agricole pe o perioadă de cel puţin cinci ani şi fac dovada că au cunoştinţe în domeniul agricol, potrivit unui proiect de Lege în acest sens.
Arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan trebuie să deţină calitatea de arendă pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă încheiat pe o perioadă de minim 5 ani pentru terenul ce urmează a se vinde şi să fie înregistraţi potrivit art. 1838 din Noul Cod Civil.
În plus, proprietatea persoanei fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăşi 100 de hectare.
Proiectul prevede ca înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România, situate în extravilan să aibă loc cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendaşilor, persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege.
Până la finele lui 2013, străinii - persoane fizice nu pot cumpăra terenuri agricole în România, decât dacă sunt firme cu acţionariat străin, considerate astfel persoane juridice române.
La ora actuală, circa 8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus