Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Crescătorii de animale cer să fie consultate toate organizaţiile profesionale pe modificările aduse Legii camerelor agricole

fermieripecamp
Federaţia Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti (FMFCADUP) cere ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, şi Primului Ministru al României, Victor Ponta, să fie consultate toate organizaţiile profesionale şi asociative ale crescătorilor de animale şi ale agricultorilor cu privire la modificările aduse legii camerelor agricole, pe care ministrul Agriculturii a anunţat că Guvernul o va aproba în curând prin ordonanţă de urgenţă.

"Aşa cum declara recent ministrul Agriculturii, d-nul Daniel Constantin, Camerele Agricole trebuie să se constituie prin aportul fermierilor, ca organisme neguvernamentale, iniţiate şi conduse de fermieri în interesul acestora. Suntem cu totul de acord cu aceste principii dar sunt semnale, întărite de lipsa de dezbatere publică, că aceste principii la care aderăm sunt pe cale de a fi deturnate de modificările propuse spre aprobare în Guvern. Ne exprimăm, aşadar, cererea de avea un dialog pertinent şi deschis asupra proiectului de modificare a Legii camerelor agricole, în speranţa că acestea nu vor încăpea pe mâna unor personaje cu sprijin politic din cadrul aparatului tehnic agricol de pe lângă consiliile judeţene, de exemplu. Credem cu tărie că organizarea sub o formă uniformă de Camere Agricole judeţene poate să ducă la creşterea gradului de apetit asociativ al fermierilor însă orice ingerinţă sau lipsă de dialog din partea ministerului agriculturii aruncă umbre asupra întregului proces de constituire a camerelor", a declarat preşedintele Federaţiei, Aurel Stan, într-un comunicat remis AGERPRES.
Ministrul Agriculturii a declarat în data de 5 iunie că ordonanţa de urgenţă care modifică legea de înfiinţare a Camerelor Agricole va fi aprobată în Guvern săptămâna viitoare, astfel încât în lunile septembrie sau octombrie să putem avea aceste structuri cu toate condiţiile definite.
"A fost o dezbatere vizavi de rolul pe care trebuie să-l aibă Camerele Agricole, să aparţină statului sau fermierilor. Soluţia la care s-a ajuns a fost că aceste Camere trebuie constituite de fermieri şi trebuie să lucreze pentru fermieri. În acest sens va fi aprobată, probabil, săptămâna viitoare ordonanţa de urgenţă care modifică legea de înfiinţare a Camerelor Agricole. Sper ca în septembrie-octombrie 2013 să avem structurile Camerelor Agricole cu toate condiţiile definite", a spus Constantin.
Acesta a precizat că mai are de reglat în coaliţia de guvernare modul în care vor fi înfiinţare Camerele Agricole, respectiv dacă vor fi de utilitate publică.
"Mai am un lucru pe care trebuie să-l reglez în coaliţia de guvernare: dacă ele vor fi de utilitate publică. Opinia mea este că ele trebuie să fie de utilitate publică astfel încât să putem să-i ajutăm în ceea ce priveşte startul activităţii de funcţionare şi în stabilirea lor ca partener al Ministerului Agriculturii şi în ceea ce înseamnă anumite analize pe care trebuie să le facem şi pe care acum le externalizăm la costuri destul de mari către firme private", a explicat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, Constantin a subliniat că trebuie găsită o cale de dezvoltare a consultanţei agricole pentru că în acest moment nu există o structură care să răspundă acestei nevoi.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus