Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dacian Cioloş: Pentru prima dată, Politica Agricolă Comună a introdus şi instrumente specifice de transfer al rezultatelor cercetării-inovării

ciolos-4
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a afirmat la Cluj-Napoca, joi, că Politica Agricolă Comună (PAC) a introdus, pentru prima dată, pentru perioada 2014-2020, şi instrumente specifice de transfer a rezultatelor cercetării-inovării.

"Pentru prima dată, Politica Agricolă Comună a introdus şi instrumente specifice de transfer al rezultatelor cercetării-inovării prin intermediul Programului European de Inovare şi Parteneriate. Pentru noi, Comisia Europeană, conferinţa de la Cluj-Napoca este un foarte bun mijloc pentru a explica oportunităţile care se deschid inclusiv pentru universităţile din regiunea dunăreană pentru a integra instrumentele financiare din cele trei politici - de cercetare, dezvoltare regională şi de agricultură şi dezvoltare rurală", a spus Dacian Cioloş la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene.
Comisarul european a afirmat că alocarea bugetară pentru perioada 2014-2010 a crescut semnificativ, ca urmare a contribuţiei politicilor de dezvoltare regională.
Dacian Cioloş a apreciat că se poate vorbi de interferenţa a trei dintre principalele politici europene, care contribuie împreună, fiecare cu specificul ei, la dezvoltarea economică din regiunea dunăreană - Conferinţa Regională a Strategiei Dunării, care s-a desfăşurat recent la Bucureşti, Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene (DRC), în derulare joi şi vineri la Cluj-Napoca, şi Politica de Cercetare şi Inovare "Orizont 2020".
În discursul rostit la reuniune, comisarul european a subliniat că este nevoie să se dezvolte capacitatea de producţie agricolă din Uniunea Europeană, care "stagnează, după 20 de ani de evoluţie".
Cioloş a afirmat că diversificarea producţiei agricole se impune ca urmare a creşterii populaţiei lumii, dar şi a exigenţelor consumatorilor în privinţa siguranţei alimentare. Comisarul european a accentuat asupra ideii că PAC aduce şi un "nou concept asupra competitivităţii economice şi ecologice, pentru o agricultură durabilă".
"Inovare înseamnă şi soluţii şi tehnologii noi, dar şi metode specifice tradiţionale, care trebuie să fie puse în valoare, pentru că acestea pot contribui la creşterea competitivităţii europene", a spus Dacian Cioloş.
Întrebat de jurnalişti despre autorizarea de către Comisia Europeană a porumbului modificat genetic 1507, creat de firma Pioneer, Dacian Cioloş a precizat că Tonio Borg, comisarul europene pentru Sănătate, a explicat contextul tehnic în care această decizie a fost luată.

"Ceea ce mi se pare important este că nu vorbim de o decizie de introducere în cultură agricolă a porumbului 1507. Comisia a luat o decizie forţată şi de decizia Curţii Europene de Justiţie de a trimite această propunere, cu avizul ştiinţific din partea Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentară, Consiliului de Miniştri şi Parlamentului European, care sunt singurii în măsură să decidă în această privinţă", a spus Dacian Cioloş.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus