Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Mehedinţi: Măsuri pentru reabilitarea infrastructurii sistemelor de irigaţii

irigatii-2
Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a iniţiat marţi un dialog cu primarii vizând măsurile ce se impun pentru atenuarea efectelor secetei şi a stopării fenomenului de deşertificare în perimetrul localităţilor situate în centrul şi sudul judeţului.

Potrivit prefectului, edilii unităţilor publice locale au reclamat faptul că sistemele de irigaţii amenajate în aceste zone - Crivina-Vînju Mare şi Izvoarele-Cujmir, cu o suprafaţă de 75.644 hectare, au devenit inutilizabile din cauza distrugerii şi avarierii canalelor de dirijare a apei către culturile agricole şi a vânzării la fier vechi a echipamentelor de udare.
“La întâlnirea organizată au participat şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi ai Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi. Împreună am convenit câteva priorităţi în vederea refacerii infrastructurii sistemelor de irigaţii şi am studiat posibilitatea implementării unui proiect guvernamental de finanţare a lucrărilor de reabilitare. Vom vedea în ce condiţii vom putea obţine resurse băneşti care să permită agricultorilor aducţiunea de apă din Dunăre la culturi”, a declarat prefectul Nicolae Drăghiea.
În context, reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai arătat că în judeţul Mehedinţi circa 2.000 de hectare de terenuri necesită lucrări de combatere a eroziunii solului şi de ameliorare pentru introducerea în circuitul agricol.

În anul 1999, un număr de 20 de staţii de pompare ale sistemelor de irigaţii Crivina-Vînju Mare şi Izvoarele-Cujmir au fost preluate cu titlu gratuit de 16 asociaţii care, din cauza proastei gestionări, au fost nejustificat scoase din exploatare şi dezmembrate ilegal, motiv pentru care se impune intervenţia instituţiilor de cercetare penală ale statului pentru tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovaţi de această situaţie.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus