Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii: România a atras aproape 4,8 miliarde de euro din fondurile europene pe dezvoltare rurală

daniel-constantin-4
România a atras până în prezent aproape 4,8 miliarde de euro din fondurile europene pe dezvoltare rurală, gradul de accesare fiind de 57%, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă pe teme de profil.

"Până în prezent sunt aproape 4,8 miliarde de euro plătite deja către beneficiari, banii care s-au returnat României din fonduri europene după verificările respective, iar gradul de accesare este de 57%. Agricultura României este sectorul care atrage an de an cele mai multe fonduri europene, dar în egală măsură este sectorul care are la dispoziţie an de an cele mai multe fonduri europene", a spus Constantin.
Acesta a precizat că 31 decembrie 2013 este data limită până la care se pot contracta toate fondurile pe care sectorul de dezvoltare rurală le are la dispoziţie, respectiv 8,1 miliarde de euro.
"Angajamentul nostru pentru 2013 este acela de a avea un grad de contractare de 110%, astfel încât să ne asigurăm că la sfârşitul anului 2015 vom atrage toate fondurile pe care le avem la dispoziţie pe dezvoltare rurală. În 2013 avem un angajament de a atrage fonduri europene, fie pe plăţi directe, fie pe dezvoltare rurală de 2,5 miliarde de euro. Este suma minimă, dar m-aş bucura să avem mult peste această sumă", a adăugat ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, în 2012, România ar fi putut atrage mai mult de 2,4 miliarde de euro dacă ar fi avut asigurată în buget cofinanţarea necesară.
"În 2012 am reuşit să atragem 2,4 miliarde de euro, dar am fi putut mult mai mult dacă aveam în buget cofinanţarea necesară pentru mai multe fonduri. Ne-am asigurat însă ca în 2013 să avem această cofinanţare. Dacă putem să atragem 3 miliarde de euro există bani pentru cofinanţare", a adăugat şeful MADR.

Pentru perioada 2014-2020, România are la dispoziţie un buget de 7,2 miliarde de euro din fonduri europene pentru dezvoltare rurală.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus