Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Grâu modificat genetic în SUA: CE recomandă ţărilor din UE să controleze importurile din SUA

grau-omg-1
Comisia Europeană a recomandat, joi, statelor din UE să efectueze controale asupra importurilor de grâu american, după ce, în statul american Oregon, a fost descoperită o varietate neomologată de grâu modificat genetic provenind de la compania Monsanto, relatează France Presse.

“Comisia a sesizat statele membre prin intermediul Sistemului Comunitar de Alertă Rapidă pentru Alimentaţie (RASFF) şi le-a recomandat să îşi testeze importurile de grâu moale alb”, a precizat ea într-un comunicat. “In cazul unui rezultat pozitive, lotul respectiv nu trebuie distribuit pe piaţă”, a explicat executivul european.
Grâul alb moale reprezintă 80% din cantitatea totală de grâu - care ajunge la un milion de tone - importată anual de Uniunea Europeană, în principal de Spania.
Amintind că niciun tip de grâu modificat genetic nu este în prezent autorizat spre vânzare sau producţie nici în SUA, nici în altă parte, Comisia a asigurat că va urmări situaţia îndeaproape “astfel încât să asigure protecţia consumatorilor europeni”.

Totodată, a cerut Ministerului american al Agriculturii (USDA) să verifice dacă exporturile de grâu spre Bătrânul Continent ar fi putut fi afectate şi să ţină la curent executivul de la Bruxelles în legătură cu investigaţiile efectuate.
Situaţia va fi discutată, la 10 iunie, în cadrul unei reuniuni a Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, compus din reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus