Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Brăila: Fermierii i-au cerut ministrului Agriculturii o derogare de la directiva UE care interzice tratarea seminţelor

seminte-tratate-1
Fermierii brăileni i-au cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, aflat în vizită în judeţ, o derogare de la directiva UE care interzice folosirea de insecticid pentru tratarea seminţelor de porumb şi floarea soarelui.

“Nu se poate semăna fără tratament la sămânţă. La noi e densitate de peste 100 de răţişoare pe metru pătrat. E înfiorător primăvara. Nu este glumă. Cine îşi permite să însămânţeze pământul conştient fiind că însămânţează degeaba, că acestea dispar? Dacă îl lăsăm netratat, în primăvară o sa avem distrusă toată cultura. Vom rămâne fără porumb şi floarea soarelui”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Brăila, Costică Măcelaru.

Ministrului Agriculturii a spus că nu el trebuie convins din acest punct de vedere, pentru că ştie foarte bine care este situaţia şi este de partea agricultorilor.
“Nu trebuie să mă convingeţi pe mine, eu sunt de partea dumneavoastră. Facem tot posibilul să obţinem o derogare, dar este foarte greu să se reia un vot la nivelul Consiliului de Miniştri. Din păcate, votul nostru nu a fost suficient, au fost doar şapte state împotriva a 20, câte erau la vremea aceea”, a declarat Daniel Constantin.

Comisia Europeană a adoptat în luna mai o restricţie prevăzută a intra în vigoare de anul viitor şi care interzice utilizarea a trei pesticide identificate drept nocive pentru populaţia de albine din Europa. Pesticidele respective fac parte din familia neonicotinoidelor - clotianidin, imidacloprid şi tiametoxam şi sunt folosite îndeosebi pentru tratarea seminţelor de porumb, floarea soarelui şi rapiţă, însă sunt considerate periculoase pentru că atrag albinele şi polenizatorii.
Recolta poate fi chiar şi cu 40% mai redusă dacă este folosită sămânţă netratată.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus