Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Industria de panificaţie s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie; 6 societăţi au intrat în insolvenţă

panificatie-2
Industria de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector a depăşit 70%.

"Anul 2012 a fost cel mai prost an din punct de vedere economico-financiar din istoria noastră. Am avut un bilanţ în pierdere, desfiinţări de societăţi, treceri în insolvenţă de societăţi mari. Numai anul trecut, şase societăţi mari au intrat în insolvenţă sau au fost închise complet pentru că lucrau în pierdere şi nu mai puteau face faţă. Tot în 2012, au fost pierderi de locuri de muncă şi restrângerea gamei sortimentale de produse. Prin creşterea evaziunii fiscale a scăzut şi calitatea produselor, pentru că se lucrează mult în condiţii de furt", a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, la Conferinţa Naţională a Brutarilor, în faţa a 400 de reprezentanţi din industrie.
Acesta a precizat că în România este o piaţa dezorganizată de vânzare a produselor finite, existând la ora actuală nu mai puţin de 100.000 de puncte de vânzare a pâinii, ceea ce îngreunează efectiv controalele în acest sector.
"Se vinde pâine în orice magazin, pe tarabă, în pieţe, fără respectarea celor mai elementare condiţii igienico-sanitare. Categoric, aceste 100.000 de puncte nu pot fi controlate de organele de control. Este imposibil şi atunci apare vânzarea fără documente fiscale. Mai avem probleme şi cu marile lanţuri de magazine, care vor preţuri mici, bagă taxe mari şi ne compară cu marca proprie, care a devenit un pericol. Ne trezim în curând că industria alimentară din România nu mai produce şi că importăm totul. (...) Vrem neapărat rezolvată această problemă cu vânzarea pâinii în magazine, pentru că nicăieri în lume nu se vinde pâine unde se vând detergenţi", a explicat Popescu.
Şeful ROMPAN a prezentat o analiză referitoare la impactul asupra bugetului de stat în cazul în care TVA va fi redusă de la 24% la 9%, dar şi asupra evaziunii fiscale, care ar putea fi redusă până la 20%.
Valoarea produselor de panificaţie din România se ridică la peste 6,2 miliarde de lei pe an, iar pentru această valoare ar trebui înregistrată la buget o Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) de 1,5 de miliarde de lei, însă, în opinia preşedintelui ROMPAN, statul nu încasează circa două treimi din această sumă.
"Un miliard de lei nu se duce la bugetul statului, respectiv două treimi din cât ar trebui să încaseze statul din valoarea produselor de panificaţie din România, însă noi ne împrumutăm de la bănci străine ca să plătim educaţia, cercetarea şi armata", a subliniat şeful ROMPAN.

De asemenea, brutarii s-au plâns şi de vânzarea pâinii fără bon fiscal, de existenţa unor case de marcat pe maşini de unde se vinde pâinea şi de forţa de muncă care lucrează la negru.
"Cerem ca taxarea inversă la grâu să rămână şi pâinea să fie taxată cu 9% . Dacă nu se aprobă, dorim să se aplice 9% pe tot lanţul şi întărirea controlului ANAF, ANPC şi ANSVSA, dar echidistant. Să fie mumă pentru toată lumea, ori ciumă pentru toată lumea. De asemenea, vrem realizarea cadrului legislativ pentru vânzarea pâinii numai în magazine şi raioane specializate", a adăugat reprezentantul brutarilor.
În opinia acestuia, dacă ar scădea TVA la pâine la 9%, evaziunea fiscală ar scădea la 20%, iar bugetul statului ar suporta la făină circa 76 milioane lei, iar la pâine 17 milioane de lei. Este vorba despre un total de 94 de milioane de lei, respectiv 25 de milioane de euro.
“Nu cred că FMI va respinge un astfel de proiect pentru un efort de 25 de milioane de euro", a mai spus Popescu.

ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.
Din evidenţa ANSVSA, în industrie lucrează 6.178 de unităţi înregistrate, dar există şi multe alte neînregistrate. În industria de panificaţie lucrează 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus