Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Corteva: Karathane™ Gold 350 EC- protecție sigură împotriva făinării la vița de vie și castraveți

blogEntryTopperFainarea vitei de vie produsa de agentul patogen Uncinula necator a fost observata prima data in tara noastra in anul 1851 iar de atunci s-a extins continuu ajungand astazi sa fie prezenta in orice plantatie de vita de vie din orice colt al tarii noastre.

Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati dar si sub forma de peritecii.
Primavara, pe miceliul ectoparazit se formeaza conidii care raspandesc ciuperca pe intreaga perioada de vegetatie. Conidiile prefera o temperatura de 24-26 de grade, dar, fereastra de germinare este de la 3-4 grade pana la 34 de grade. Dupa germinare ciuperca se fixeaza pe organele verzi ale plantei cu ajutorul haustorilor si le acopera in scurt timp cu un miceliu albicios cu aspect purulent.
Fainarea ataca fara ezitare toate organele verzi ale plantei iar tesuturile acoperite de miceliu se brunifica si se necrozeaza sau chiar mai grav in cazul strugurilor, determina craparea boabelor si scurgerea continutului creand astfel si conditii ideale pentru ca alte boli sa se instaleze (mana, putregaiul cenusiu).
Este deci clar ca aceasta boala este foarte pagubitoare si afecteaza grav cantitatea dar mai ales calitatea strugurilor.
Vinul obtinut din struguri atacati de fainare este de o calitate slaba si nu mai este pretabil pentru invechire.
Fainarea este favorizata de temperaturi situate in jurul valorii de 20⁰C si de umiditatea relativa din aer in intervalul 50-80%.
In cazul castravetilor aceste conditii se intalnesc adesea in solarii unde temperatura si umiditatea sunt ridicate in cea mai mare parte a timpului de aceea trebuie gandit un plan eficient de combatere si o planificare foarte buna a tratamentelor cat si alternarea sau combinarea substantelor active pentru actiunea multisite.

Karathane™ Gold 350 EC este un fungicid care tinteste fainarea vitei de vie si castravetilor datorita continutului de meptildinocap 350g/l. Meptildinocap este o substanta activa cu un mod de actiune unic care este foarte eficienta si pentru care nu s-a semnalat inca nici un risc de aparitie a fenomenului de rezistenta.
Este omologat in Romania pentru combaterea fainarii la vita de vie (Uncinula necator) si a fainarii la cultura de castraveti (Sphaerotheca fuliginea).

Ca si avantaje amintim:
• Actioneaza atat preventiv (interval de 10 zile) cat si curativ sau eradicativ (interval de 5 zile).
• Mod de actiune unic care elimina pericolul de aparitie al rezistentei;
• Actioneaza inclusiv la temperaturi extreme (4⁰C- 35⁰C) cand alte produse sunt ineficiente;
• Foarte competitiv din punct de vedere al costului pe hectar;
• Se poate utiliza si la cultura de castraveti din solar;
• Compatibilitate buna pentru a se folosi in tank mix cu alte fungicide sau produse insecticide.

Ana Maria Pascariu
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides
Romania & Moldova


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus