Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Noul sistem de taxare din agricultură creşte baza de impozitare, afirmă ministrul Agriculturii

daniel-constantin-4
Actuala formă de impozitare din agricultură nu este un impozit forfetar care se aplică pe suprafaţă, ci un impozit calculat pe baza veniturilor pentru a mări baza de impozitare, a arătat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Dacă luăm norma de venit la cereale, calculele sunt foarte simple, acel 2% impozit introdus la sursă de guvernul PDL însemna prin valorificarea producţiei 214 lei pe hectar, iar acum se reduce la 96 lei pe hectar. Nu este un impozit forfetar care se aplică pe suprafaţă ci un impozit pe venit calculat pentru a mări baza de impozitare. Normele de venit aprobate în OUG sunt extrase pe baza datelor INS, ASAS şi ale Direcţiile Agricole", a precizat ministrul Agriculturii, în cadrul dezbaterilor din Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, răspunzând unei întrebări adresate de fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, privind calculul normei de venit.
Acesta a adăugat că prin impozitul de 2% erau prognozate încasări la MFP de 200 de milioane de euro, deşi anual au fost încasate numai 50 de milioane de euro.
"Din actuala formă de impozitare, practic se degrevează presiunea de pe umerii celor care plăteau corect impozitele, iar acum baza de impozitare creşte. Norma de venit este aceeaşi şi în Bărăgan şi în alte zone mai dificile, la fel cum este şi subvenţia pe care o acordăm de la buget şi de la UE, indiferent de zonă. Anual însă aceste norme se vor calcula de Direcţiile Agricole Judeţene, ţinând cont şi de perspectiva regionalizării. Cred că normele de venit trebuie calculate la nivelul fiecărui judeţ", a mai spus Constantin

Potrivit noului Cod Fiscal, nivelul normei de venit a fost stabilit pe fiecare cultură vegetală în parte pentru o suprafaţă mai mare de două hectare, iar în sectorul creşterii animalelor, nivelul normei este în funcţie de specie şi de numărul de animale deţinute. Normele de venit au fost stabilite pe unitatea de suprafaţă (hectar)/cap de animal sau familie de albine.
În cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafaţă mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafaţă, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfecla de zahăr - 697 de lei. În cazul tutunului, norma de venit a fost stabilită la 1.060 lei, pentru o suprafaţă mai mare de un hectar. La legumele de câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depăşeşte această suprafaţă, norma de venit este de 4.001 lei. Legumele în spaţii protejate au o normă de venit de 8.033 lei pentru suprafeţele ce depăşesc 0,2 hectare.
În ceea ce priveşte pomii şi viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafaţă mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei şi 1.385 de lei pe unitatea de suprafaţă. Limita neimpozabilă la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) şi de sub 0,5 hectare la vii.
Pentru flori şi plantele ornamentale norma de venit a fost stabilită la 11.773 lei pentru o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare.

În sectorul de creştere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci şi bivoliţe) este de două capete, iar pentru ceea ce depăşeşte acest număr norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal. La ovine şi caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care deţin până în 10 capete, iar între 10 şi 50 de capete, norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete norma este de 65 de lei. La porcii pentru îngrăşat, limita neimpozabilă este de şase capete, iar între şase şi zece capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei. La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr între 100 şi 500 de capete şi de 2 lei dacă pentru ceea ce depăşeşte 500 de capete. Nu se impozitează persoanele fizice care deţin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care deţin între 50 şi 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabilă este până la 50 de familii de albine.

Fermierii care plăteau impozitele prin sistemul de contabilitate în partidă simplă vor fi impozitaţi după modificările Codului fiscal numai pe baza normelor anuale de venit. Impozitul de 16% se va aplica normelor de venit, 5,5 procente din sumele colectate din impozitare urmând să ajungă la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Agricultorii, persoane fizice, vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus