Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Lucia Varga: Hărţile de risc ale zonelor inundabile vor fi gata până la sfârşitul anului

inundatii-2
Hărţile de risc ale zonelor inundabile din România vor fi gata până la sfârşitul acestui an, fiind pentru prima oară când în ţara noastră se realizează un asemenea proiect, a declarat luni, la Deva, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga.

Potrivit acesteia, după inundaţiile din anul 2005, în România a început un program naţional de prevenire a acestor fenomene naturale, în acest proiect fiind incluse realizarea unor hărţi de specialitate. Prima etapă, la nivel naţional, se va încheia în luna august, urmând ca, până la sfârşitul anului în curs, consiliile judeţene întocmească şi hărţile de risc la inundaţii.
“În luna august vom fi gata cu toate hărţile de inundabilitate la nivelul întregii ţări, conform Directivei (europene - n.r.) privind riscul la inundaţii. În perioada august-decembrie, consiliile judeţene vor realiza hărţile de risc. Având aceste hărţi de risc, vom şti, de-a lungul cursurilor de apă, care sunt gospodăriile supuse riscului la inundaţii şi vom impune măsuri specifice pentru acestea”, a declarat ministrul Lucia Varga.
Din cauză că administraţiile judeţene nu deţin suficiente fonduri pentru acest proiect, consiliile judeţene vor beneficia de fonduri din finanţări europene, printr-un program de asistenţă tehnică.
În acest sens, judeţul Hunedoara va primi 120.000 de euro.
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură a mai spus că întocmirea hărţilor de risc la inundaţii răspunde cerinţelor dintr-o directivă europeană, dar şi oferă posibilitatea de a întocmi o listă cu lucrările necesare în bazinele hidrografice.

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, s-a aflat luni în judeţul Hunedoara la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ, cu acest prilej fiind organizată o întâlnire cu primarii în care reprezentanţii autorităţilor locale au putut prezenta, concret, mai multe probleme cu care se confruntă în acest domeniu.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus