Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Aproximativ 31.000 de cereri pentru subvenţia pe suprafaţă depuse în judeţ

teren-4
Aproximativ 31.000 de cereri pentru acordarea subvenţiei pentru suprafaţă au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita, în urma cărora vor intra în judeţ sume importante de bani.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a spus că la finalul perioadei de depunere s-au înregistrat 31.097 de cereri, însumând o suprafaţă de 189.000 de hectare.
Termenul propriu-zis de depunere a solicitărilor a expirat pe 15 mai, dar până pe 10 iunie a existat o perioadă de prelungire în care se aplica o sancţiune de unu la sută pentru fiecare zi de întârziere. În perioada de prelungire au fost depuse 898 de cereri, pentru 4.400 de hectare, fermierii care au întârziat urmând să primească mai puţini bani.
Numărul total de cereri depuse pentru subvenţia pe suprafaţă a crescut faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 30.526 de cereri, în vreme ce suprafaţa este în scădere.
Haschi Andras spune că această creştere a numărului de cereri pentru acordarea subvenţiei nu înseamnă că se înregistrează şi o creştere a numărului de fermieri, ci este legat de faptul că, în urma succesiunii, anumite suprafeţe de teren au mai mulţi proprietari, dar şi de faptul că fermierii sunt înregistraţi juridic sub mai multe forme, în baza cărora solicită acordarea ajutorului comunitar.

“Numărul de fermieri creşte anual, începând din 2007. În 2007 aveam un număr de 27.000 de fermieri, anul acesta aveam peste 31.000 de fermieri. (...) La baza diferenţei acesteia cred că sunt mai multe motive, cum ar fi succesiunea, în urma căreia terenul a intrat în proprietatea mai multor persoane. Un alt doilea motiv poate fi faptul că ei există în evidenţele noastre şi sub formă de persoană fizică şi sub formă de persoană juridică. (...) Nu prea îmi vine să cred că avem 4.000 de fermieri noi, mai ales că vorbeam de o mică scădere de suprafaţă”, a explicat Haschi Andras.
În ceea ce priveşte scăderea suprafeţei pentru care se solicită subvenţie de la Uniunea Europeană, şeful APIA este de părere că fermierii ţin cont de cerinţele impuse şi nu mai depun cereri pentru suprafeţe care nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.

Potrivit sursei citate, doar pentru subvenţia pe suprafaţă vor intra, în acest an, în Harghita aproximativ 55 de milioane de euro, la care se adaugă alte subvenţii de care beneficiază fermierii din judeţ.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus