Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

OIV: Producţia mondială de vin este în creştere; cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România

vin-2
Amatorii de vin nu au motive de îngrijorare, potrivit specialiştilor, în contextul unei producţii mondiale în creştere în 2013, în pofida diminuării suprafeţelor cultivate cu viţă de vie şi a previziunilor sumbre emise de Morgan Stanley, transmite vineri AFP, care menţionează o redresare spectaculoasă a producţiei de vin în România, cu +79% în raport cu 2012.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), care contrazice temerile exprimate miercuri de bancherii new-yorkezi cu privire la o posibilă penurie şi o creştere a preţurilor, producţia creşte în cazul principalilor producători şi va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) în 2013, faţă de 258 în 2012.
Din Europa de Sud până în Statele Unite ale Americii, Chile sau Noua Zeelandă, sunt motive de optimism, în pofida unei reduceri constante a suprafeţelor cultivate cu viţă de vie: 300.000 ha în minus în raport cu 2006, potrivit OIV.
Totuşi, partea esenţială este salvată, a remarcat directorul general al OIV, Federico Castellucci, citat în raportul anual al acestui organism: “Recolta din 2013 a fost destul de însemnată, datorită unei productivităţi care continuă să progreseze”.
Studiul Morgan Stanley indică o “penurie” de vin roşu pentru anul viitor, bazându-se pe recoltele deosebit de scăzute din 2012, an de calitate însă cu foarte mici cantităţi. Ori, în 2013, potrivit datelor OIV disponibile la sfârşitul lunii octombrie, în Uniunea Europeană 'nivelul vinicol (164 Mhl) poate fi calificat ca fiind relativ ridicat', iar previziunile principalelor ţări indică o creştere uneori 'foarte semnificativă' în raport cu anul precedent: +23% în Spania (peste 40 Mhl), +7% în Franţa şi în Portugalia.
Cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România, unde producţia din 2013 este în creştere cu 79% în raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.
În afara Uniunii Europene, se înregistrează o producţie în netă progresie. SUA au produs 22 Mhl. Chile atinge 'un nou record cu 12,8 Mhl' potrivit OIV, iar Argentina înregistrează o creştere de 27% (ajungând la 15 Mhl). Noua Zeelandă înregistrează o producţie record de 2,5 Mhl, iar Australia ar putea atinge o producţie estimată la 13,5 Mhl.
Pierre Genest, director general adjunct al Federaţiei exportatorilor de vinuri şi spirtoase (FEVS) din Franţa, consideră că a vorbi de “penurie” este prea mult. “Dimensiunea viei europene scade, însă în restul lumii creşte, iar dacă suprafeţele se diminuează, putem spune că evoluţiile tehnologice vor permite creşterea randamentelor, ceea ce va compensa”, a declarat el, pentru AFP.
Pe de altă parte, potrivit OIV, consumul tinde să se stabilizeze în 2013.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus