Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daea, despre plata despăgubirilor: Nu fac acum niciun fel de estimare; aştept să se încheie procesele de constatare a pagubelor

blogEntryTopperFermierii vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă numai după ce vor depune toate documentele privind constatarea pagubelor din teren şi vom putea analiza care sunt posibilităţile de sprijin şi cum vom putea interveni, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Fermierii nu aveau cum să primească banii, pentru că suntem în perioada de depunere a documentelor. Până pe 15 noiembrie ei trebuie să depună documentele respective din care să rezulte care este suprafaţa (afectată de secetă n.r.) şi în ce grad de afectare. Nu fac acum niciun fel de estimare. Aştept să se încheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren. După 15 noiembrie se încheie acest proces de evaluare foarte laborios şi extrem de greoi din punct de vedere al constatării la faţa locului, pentru că sunt suprafeţe diverse, la distanţe diferite, în parcele diferite, la producători diferiţi, iar această activitate se va concretiza în întocmirea proceselor verbale şi în momentul în care se încheie vom calcula şi vom analiza care sunt posibilităţile şi cum vom putea interveni în acest sens", a precizat Petre Daea.
Ministrul a subliniat că sprijinul financiar va trebui notificat la Comisia Europeană, pentru că este considerat ajutor de stat. "Vom vedea despre ce este vorba la timpul potrivit. Banii vor fi daţi după ce se încheie aceste procese de constatare, după 15 noiembrie", a spus el.
Întrebat ce vor mai face fermierii cu banii, dacă aceştia vor veni în luna decembrie sau abia anul viitor, Daea a răspuns: "Tot timpul ai ce face cu banii".
Pe de altă parte, Petre Daea a anunţat că din 16 octombrie începe plata subvenţiilor în avans, în procent de 70%, până în prezent fiind procesate datele pentru 730.000 de fermieri. "Aş vrea să vă spun un lucru foarte important: începând din data de 16 octombrie dăm avansul la plăţi şi nu sunt puţine sumele respective. Până la sfârşitul anului nădăjduim să dăm la 780.000 de fermieri, iar acum avem procesate datele pentru 730.000. Începem să le dăm avansul pentru producţia din 2022/2023. Ştiţi foarte bine că sumele, subvenţiile în agricultură se dau în avans, un avans de 50% în anul în curs şi iată că este o sursă importantă de susţinere pentru efectuarea lucrărilor. Această sumă, anul acesta va fi mare, pentru că dăm în procent de 70%", a subliniat şeful MADR.
Nu în ultimul rând, ministrul a subliniat că este pentru prima dată când în România se plăteşte un avans de 70% şi pentru crescătorii de animale, începând din 16 octombrie. "Este un sprijin important, izvorât din necesitatea de a ajuta fermierii care au fost în situaţia aceasta de secetă. Eu am intervenit la Comisia Europeană, am solicitat acest sprijin şi iată că am reuşit să reducem perioada de retenţie la animale de la 180 de zile la 100 de zile, în aşa fel încât să putem să dăm avansul şi la zootehnie, ceea ce nu s-a făcut până la această dată", a subliniat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a deschis sâmbătă târgul organizat în curtea instituţiei cu ocazia "Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti", care se sărbătoreşte anual pe 10 octombrie. El a trecut pe la toţi producătorii, a degustat şi a cumpărat diverse produse.
MADR a lansat o amplă campanie de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimentele de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea "Produs românesc - Bun pentru tine, bine pentru fiecare!".
În perioada 8 - 10 octombrie 2022, la nivelul întregii ţări, se vor organiza peste 100 de târguri şi evenimente.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus