Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

MADR: România a susţinut luni, la Bruxelles, interesele crescătorilor de taurine şi de vaci de lapte

blogEntryTopperRomânia a susţinut luni, în Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, interesele crescătorilor de taurine şi de vaci de lapte, care trebuie să fie în centrul politicilor agricole din ţara noastră sprijinite din fonduri europene, dar şi din bugetul naţional.

"Vaca de lapte constituie principala noastră sursă de lapte. Drumul spre abator este deschis şi necesar pentru efectivele reformă, care şi-au încheiat perioada de producţie şi reproducţie, nu pentru animalele aflate în plină producţie. Mecanismele de sprijin şi sumele prevăzute în PNS, pentru perioada care urmează, susţin creşterea efectivelor de vaci de lapte pentru menţinerea pe piaţă a celui mai valoros aliment. Să fim încrezători în posibilităţile noastre şi să acţionăm împreună pentru dezvoltarea acestui sector!", a afirmat Petre Daea, ministrul Agriculturii, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), remis AGERPRES, Guvernul a alocat suma de 185.483.810 euro, în şedinţa de săptămâna trecută, pentru crescătorii de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, iar din plafonul total, circa 114.129.810 euro vor merge pentru specia bovine (bivoliţe de lapte, taurine de carne şi vaci de lapte).
"Iar acum, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor din sectorul zootehnic, la solicitarea MADR, Comisia Europeană a aprobat, în premieră, avansul în procent de 70%, începând cu data de 16 octombrie, astfel încât crescătorii de animale să facă faţă condiţiilor vitrege, ca urmare a secetei, dar nu numai", se menţionează în comunicat.
Momentul dificil pe care îl traversează zootehnia poate fi depăşit prin susţinerea vacilor cu lapte, prin sprijinul cuplat (300 euro/cap de animal), prin ANT (105 euro/cap de animal), măsuri de bunăstare (100 euro/cap de animal), care se vor acorda în perioada următoare prin PNS, arată sursa citată. Acest subiect a fost abordat luni, în cadrul întrevederii pe care ministrul Petre Daea a avut-o cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pe probleme de agricultură.
"S-au realizat multe şi importante obiective de investiţii în acest domeniu cu stricte condiţii de biosecuritate, procesul de ameliorare ne-a adus la cel mai ridicat nivel de performanţă comparabil cu cele mai bune rezultate existente în UE. Interpretările momentului nu trebuie să ne abată de la drumul performanţei şi al eficienţei pe care trebuie să-l continuăm pentru binele fermierilor şi al consumatorilor români" , se mai arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus