Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olt: Ploile din ultimele zile, benefice pentru culturile agricole, apreciază reprezentanţii Direcţiei Agricole

teren-7
Culturile de rapiţă se vor dezvolta iar terenurile pot fi mai bine pregătite în vederea înfiinţării culturilor de cereale, în urma ploilor căzute în ultimele zile în judeţul Olt, apreciază inginerul Olga Florica din cadrul Direcţiei Agricole Olt.

Aceasta a declarat miercuri că săptămâna trecută, înainte să înceapă ploile, fermierii care au înfiinţat culturi de rapiţă erau foarte nemulţumiţi de evoluţia lor pentru că rapiţa din lipsă de umiditate nu răsărea şi luau în calcul posibilitatea desfiinţării culturilor de rapiţă. Acum, după ploile din ultimele zile, rapiţa poate răsări şi se poate dezvolta. "Au efecte pozitive ultimele ploi pentru că va răsări rapiţa şi se va putea începe în forţă semănatul grâului. Fermierii care au cultivat rapiţă aşteptau să plouă pentru că nu răsărea rapiţa şi se gândeau chiar să pună altceva în loc. Şi pentru grâu este bine că a plouat deoarece se poate pregăti mai bine terenul pentru însămânţări. Era nevoie de ploaie şi când se vor termina şi se va putea intra pe teren vor începe în forţă însămânţările", a explicat Olga Florica.
Reprezentantul Direcţiei Agricole Olt a menţionat că în judeţ au fost înfiinţate în această toamnă culturi de rapiţă pe o suprafaţă de 8.200 de hectare, mai mică decât anul trecut, cauza fiind producţiile mici din ultimii doi ani, când rapiţa a fost afectată negativ atât de secetă cât şi de îngheţ.
Fermierii din judeţ au anunţat că vor cultiva cu grâu o suprafaţă totală de 135.000 hectare, similară cu cea de anul trecut, până acum fiind însămânţate cu grâu numai 1.600 hectare pentru că din cauza lipsei precipitaţiilor terenul a fost dificil de pregătit.

În timp ce unii fermieri se pregătesc de înfiinţarea noilor culturii, alţii sunt preocupaţi încă de încheierea recoltatului porumbului sau a florii-soarelui. Mai sunt încă aproape 300 de hectare de culturi de floarea- soarelui şi aproape 10.000 hectare cu porumb unde nu a fost făcută recoltarea. În judeţ au fost cultivate cu porumb peste 83.000 hectare, producţia medie la hectar fiind anul acesta de 4.800 kilograme, de peste patru ori mai mare decât în anul 2012.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus