Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut, în premieră, sub zece mii de hectare

cartofi-3
Suprafaţa cultivată cu cartofi din Harghita a scăzut, pentru prima dată în istoria judeţului, sub zece mii de hectare, motivele fiind legate de faptul că producătorii nu mai găsesc rentabilă această cultură.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat că în acest an, suprafaţa cultivată cu cartofi va fi de aproximativ 9400 de hectare, cu zece la sută mai mică decât anul trecut şi cu 35-40 la sută mai redusă decât în urmă cu 7-8 ani. Potrivit sursei citate, cea mai mare suprafaţă cultivată cu cartofi din judeţ s-a înregistrat înainte de anul 2000 şi fost de 15.700 de hectare.
“Este pentru prima dată în istoria judeţului când avem sub zece mii de hectare cultivate cu cartpofi (...) Suprafaţa a început să scadă după anul 2000, iar reducerea semnificativă s-a înregistrat după aderarea României la Uniunea Europeană”, a declarat Torok Jeno.
Potrivit sursei citate, în ultimii ani, fermierii din Harghita şi-au dat seama că nu mai este atât de rentabil să cultivi cartofi, din cauza importurilor ieftine venite din alte ţări.
“Cel mai important lucru este că în anii 90 cartoful a fost o cultură foarte rentabilă, dar după intrarea în UE, de multe ori vin cartofi ieftini din Polonia sau din alte părţi şi nu mai este aşa de rentabil”, a explicat Torok Jeno.

În plus, în ultimii doi ani, producătorii din Harghita au avut de suferit, fie din cauza supraproducţiei, care i-a împiedicat să-şi valorifice recolta fie din cauza secetei, care a dus la obţinerea unei producţii extrem de mici.
Şeful DADR Harghita a subliniat că fermierii din judeţ s-au reorientat spre alte culturi, statistice arătând că au crescut semnificativ suprafaţele însămânţate cu grâu, sfeclă de zahăr sau plante furajere.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus