Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Viorel Marin (ANAMOB): Efectul reducerii TVA la pâine se va vedea, dar nu va da rezultate în următoarele cinci luni

panificatie-1
Efectul reducerii TVA la pâine se va vedea, dar nu va da rezultate cu adevărat spectaculoase în următoarele cinci luni, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), Viorel Marin, la deschiderea târgului de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică - GastroPan.

"Este prima oară când tripleta necesară, respectiv şeful Guvernului, ministrul Agriculturii şi cel al Finanţelor, au susţinut măsura de reducere a TVA la pâine şi luptă pentru acest lucru. Eu nu prea sunt însă de acord cu denumirea de proiect pilot pentru că niciun proiect pilot pe fiscalitate, pe una din taxele principale ale ţării, nu va da rezultate cu adevărat spectaculoase în cinci luni. În momentul când s-a ajuns la taxa unică de 16% efectele au fost extraordinare după un an şi jumătate. Şi aici, efectele vor fi pozitive în cinci luni, dar nu va fi o explozie. Toţi guvernanţii noştri sunt conştienţi că se vor vedea, dar cu un pic mai multă răbdare. Proiectul trebuie continuat, iar caracterul de pilot ar trebui să fie pentru celelalte produse alimentare de bază, care să-l urmeze în anii viitori", a spus Viorel Marin.
Acesta consideră că este un lucru pozitiv faptul că ministrul de Finanţe a declarat că este favorabil implementării acestei măsuri, întrucât principala frână în cazul unor astfel de proiecte venea întotdeauna din interiorul MFP şi nu din partea organismelor internaţionale.
"Mă bucur că şi ministrul de Finanţe, cel puţin declarativ, este favorabil acestei măsuri, pentru că principala frână pe care am întâlnit-o în toate guvernele anterioare nu a fost din partea organismelor internaţionale, relele şi contrele veneau din interiorul MFP. Şi azi mai observ că răsar pe surse diverse forme de informaţii potrivit cărora nu ar fi bine să luăm o astfel de măsură, dar consider că sunt făcături. Dacă ministrul de Finanţe nu este în stare să îi dea afară pe aceşti oameni, să îşi dea demisia, pentru că ei fac rău din neştiinţă, din incompetenţă sau dintr-o inerţie de încremeniţi într-un nu ştiu ce proiect teoretic de economie şi produc documente care nu au nicio valoare economică", a explicat şeful ANAMOB.

Viorel Matei a subliniat că niciodată nu a fost adeptul taxării inverse la cereale deoarece statul încasează venituri mult mai mari prin reducerea TVA.
"Legat de taxarea inversă nu am fost un fan niciodată pentru că veniturile colectate de stat sunt mult mai mari cu 9% pe toată filiera, decât cu taxarea inversă pe prima verigă a lanţului. Şi cred că este logic să se facă TVA redusă pe toată filiera", a adăugat Matei.
În opinia acestuia, natura va regla şi anumite fenomene economice negative, iar acest lucru se vede şi din faptul că unele bănci au ca priorităţi sectoarele agroalimentar, mediu şi IT şi deţin resurse pentru finanţarea acestor domenii.
"Natura va regla şi anumite fenomene economice negative cu care ne confruntăm la ora actuală legate de recesiune, de competiţie, de globalizare, inclusiv de bani. Sunt bănci care şi-au pus în programul de priorităţi sectorul agroalimentar, mediu şi IT, ceea ce arată că unele apreciază valoarea industriei noastre. Noi trebuie să ne prezentăm valoarea pentru că sunt bani disponibili, inclusiv prin bănci, dar care nu vor veni decât dacă vom avea proiecte viabile şi realiste", a subliniat preşedintele ANAMOB.

Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România, este o organizaţie cu caracter profesional, neguvernamental, înfiinţată în 1994, numără peste 200 de membri în toată ţară şi deţine o cotă de 30% din piaţa de morărit şi panificaţie din România.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus