Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Plăţile complementare din sectorul zootehnic şi din cel vegetal vor fi transferate către beneficiari

vaci-5
Plăţile complementare din sectorul zootehnic şi din cel vegetal vor fi transferate către beneficiari, deoarece banii sunt deja în conturile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferinţa pe teme de agricultură.

"Plăţile complementare din sectorul zootehnic, respectiv pentru bovine şi ovine, dar şi cele acordate pe suprafaţă din sectorul vegetal vor fi transferate către beneficiari, pentru că banii sunt deja în conturile APIA. Datorită sistemului introdus la Ministerul Finanţelor Publice cu plăţile trimestriale, nu se vor da toţi banii ci va mai fi o a doua tranşă după 15 aprilie", a spus Irimescu.
Acesta a precizat că, începând de săptămâna viitoare, fermierii vor primi şi diferenţa plăţilor din fondurile europene, jumătate din aceşti bani fiind deja în conturile lor deoarece s-au plătit peste 480 de milioane de euro în lunile octombrie şi noiembrie 2012.
"În zilele următoare, vom începe să dăm drumul la subvenţii către agricultori, respectiv la plăţile din fondurile europene. S-a adoptat miercurea trecută Hotărârea de Guvern pentru plăţile directe pe suprafaţă şi, lunea viitoare, respectiv peste o săptămână, vor începe plăţile din fondurile europene pe schema unică pe suprafaţă - SAPS. Fermierii vor primi diferenţa, deoarece 50% din aceşti bani s-au plătit la sfârşitul luni octombrie şi noiembrie, adică peste 480 de milioane de euro", a adăugat Irimescu.
Potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în data de 6 martie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/ va aloca suma de 2,7 miliarde lei pentru APIA, în vederea decontării contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă /SAPS/ aferente anului agricol 2012-2013, precum şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate.
Beneficiarii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă sunt în număr de 1.072.289, respectiv fermierii pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu regulamentele europene.

Suma totală destinată plăţilor unice pe suprafaţă este de aproape 2,48 miliarde lei, diferenţa până la totalul aprobat de Guvern fiind destinată măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul viti-vinicol, restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, susţinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producători din sectorul legume-fructe, ajutorul specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate, ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii din sectorul de agricultură ecologică, restituţii la export, programul naţional apicol, programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, lapte în şcoli, etc.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus