Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Tulcea: Delta Dunării trebuie să contracteze anul acesta proiecte de cel puţin 10 milioane de euro

pescar-1
FLAG Delta Dunării trebuie să absoarbă cel puţin 50% din cele 20 de milioane de euro pe care le are la dispoziţie până la finele anului, susţine conducerea Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit (AM POP) din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Văcaru.

“Suma disponibilă comunităţilor din zonă este foarte mare şi mă aştept ca măcar 50% să fie contractată până la finele anului. Există discuţii cu CE pentru prelungirea până la finele primului trimestru al anului viitor a perioadei de contractare a sumelor disponibile pe axa 4 a POP, dar deocamdată nu avem o certitudine. Este posibil ca aceasta să ne parvină abia la în toamnă”, a declarat şeful Serviciului Verificări Management din cadrul AM POP din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Văcaru.
Acesta a participat vineri, la Tulcea, la prima prezentare publică a Planului de Dezvoltare Integrată iniţiat de Grupul Local pentru Pescărie Durabilă (FLAG - Fisheries Local Action Group) din Delta Dunării, în timpul discursului susţinut subliniind importanţa existenţei unei colaborări între autorităţi şi firmele private în vederea creşterii absorbţiei fondurilor europene.
“La jumătatea anului viitor, trebuie creionată strategia pentru perioada următoare. Dacă strategia actuală va absorbi 50-60% din suma alocată, sunt şanse ca viitoarea strategie să aibă o susţinere financiară mai mare. Acum, orice proiect, iertaţi-mi expresia, trebuie să miroase a peşte. În viitor, vor putea fi finanţate şi proiecte de infrastructură”, a menţionat reprezentantul AM POP.
La rândul lor, autorităţile judeţului şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini comunităţile locale pentru a realiza proiecte de promovare a zonei, prefectul Lucian Simion atrăgând atenţia asupra necesităţii unei strategii durabile în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării în perspectiva Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.
Pe de altă parte, unii investitori privaţi prezenţi la eveniment şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul de derulare a proiectelor finanţate prin POP.
“Am accesat încă din anul 2011 un proiect finanţat prin POP pentru amenajare şi reabilitare fermă de crap. Am cheltuit aproape 6 milioane de lei şi noi nu avem aprobate dosare de achiziţie depuse în perioada 2008-2011. Nu am primit nici un răspuns la cererile noastre. În consecinţă, nu ne putem primi banii înapoi şi îmi pare rău că am accesat POP”, a declarat Cornel Găină, proprietarul unui complex turistic din Delta Dunării.
Comunităţile din Rezervaţie vor putea accesa bugetul de 20 de milioane de euro al Planului de Dezvoltare Integrată iniţiat de FLAG Delta Dunării în perioada 22 aprilie-28 iunie, termenul de contractare a proiectelor fiind 31 decembrie 2013, iar cel de implementare - 31 decembrie 2015.

În urmă cu aproape un an, FLAG Delta Dunării a obţinut o finanţare de circa 20 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă alocată prin POP unei zone de pescuit din Europa.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus