Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Numărul animalelor sacrificate a scăzut în septembrie la ovine, caprine şi păsări şi a crescut la bovine şi porcine

oi-2
Numărul animalelor sacrificate a scăzut în septembrie 2013, faţă de luna precedentă, la ovine, caprine şi păsări, iar la bovine şi porcine a crescut, în timp ce greutatea în carcasă a acestora a scăzut la păsări şi a crescut la bovine, porcine, ovine şi caprine, potrivit datelor provizorii date joi publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu luna septembrie 2012, numărul de animale sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut la porcine, iar la bovine, ovine şi caprine şi păsări au crescut.
În septembrie 2013, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 3,8%, respectiv cu 7,5%, comparativ cu luna precedentă. În unităţile industriale specializate, numărul de bovine sacrificate a rămas constant, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 3,3%.
În luna septembrie 2013, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 23,6% din totalul sacrificărilor de bovine.
La porcine, numărul total de animale sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut, în septembrie 2013, cu 3,5%, respectiv cu 2,8%. Ponderea sacrificărilor de porcine în unităţile industriale specializate a fost de 86,5% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 3,7%, respectiv cu 6,2%.
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate a scăzut cu 2,1%, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 9,3%, în septembrie 2013. Tăierile în unităţile industriale specializate care au o pondere de 5,1% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au scăzut cu 34,4%, iar greutatea acestora în carcasă cu 19,5%.
Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 5,6%, respectiv cu 4,1%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 85,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au scăzut atât ca număr de păsări sacrificate cât şi ca greutate în carcasă cu 5,6%, respectiv cu 3,4%.
În septembrie 2013 comparativ cu luna similară din 2012, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 17%, respectiv cu 8%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 7,1%, respectiv cu 2,2%.
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 3,8%, respectiv cu 3,2%, în septembrie 2013 comparativ cu luna similară din 2012, iar sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au crescut cu 7,7%, iar greutatea acestora în carcasă a scăzut cu 1,7%.
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 13,2%, respectiv cu 6,1%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au fost duble faţă de aceeaşi lună a anului precedent.
Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 5,5%, respectiv cu 7,3%. În unităţile industriale specializate numărul păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 1,9%, respectiv cu 3%.

Potrivit INS, în lunile analizate, greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate, prezintă uşoare oscilaţii. În perioada septembrie 2012 - septembrie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte, precizează INS.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus