Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Apicultorii români cer TVA de 9% la miere

apicultor-1
Apicultorii români cer autorităţilor TVA de 9% la miere, deoarece în acest fel produsele apicole ar putea deveni mai accesibile pentru consumatorii români şi s-ar înregistra o creştere a consumului intern, estimat la ora actuală la doar 450 de grame pe locuitor în decursul unui an.

"Cerem ca mierea să fie introdusă între produsele cu TVA scăzută, de 9%, pentru că numai aşa va scădea preţul pe raft la acest produs şi va fi accesibil cât mai multor consumatori români. De patru ani discut personal cu toţi miniştrii şi încă nu avem niciun răspuns. Din păcate promovarea produselor apicole nu se face atât de susţinut şi de interesat de către autorităţi şi de aceea nu am reuşit să creştem consumul de miere în România, deşi mierea este un produs foarte apreciat la export. România are o producţie între 20.000 - 22.000 de tone de miere pe an, însă jumătate o exportăm", a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că ACA a făcut o serie de intervenţii la toate instituţiile interesate pentru promovarea Legii Apiculturii 89/1998, dar şi pentru implementarea Legii 506/2009 privind introducerea mierii în şcoli.
"Din păcate sunt două proiecte de lege ale apiculturii care nu au diferenţe semnificative de conţinut, ci doar de formă, însă există o luptă între noi, ca Asociaţie şi MADR care a găsit un alt proiect, al unui grup de apicultori format din 5-10 membri. Nu am nimic cu ei, însă noi am făcut acea lege şi mi se pare normal pentru că membrii noştri reprezintă 900.000 de familii de albine din 1,25 milioane înregistrate la ora actuală în România. E foarte bine că apar şi alte grupuri şi forme asociative, dar numai dacă promovezi interesele apicultorilor, nu pe cele de grup. De asemenea, vrem introducerea mierii în şcoli prin Legea 506/2009, care este deja promulgată, pentru creşterea consumului de miere. Atâta timp cât consumul intern de miere nu va creşte, nici preţurile apicultorilor nu vor creşte şi suntem dependenţi mai mult de 50% de exporturi. Consumul în România este de 400-450 de grame pe om/ anual, iar legea este o oportunitate de a creşte acest consum. Din păcate a fost transferată în curtea consiliilor judeţene şi locale, care nu au bani pentru aşa ceva", a spus preşedintele ACA.
Alături de măsura de reducere a TVA, ACA a solicitat şi alte forme de sprijin precum neimpozitarea mijloacelor de transport în pastoral, lipsa tahografului şi neimpozitarea de material biologic pentru protejarea fondului genetic.
"Noi avem o albină bună, adaptată şi vrem să fim sprijiniţi pentru evitarea importurilor de material biologic. Cerem să protejăm producţia internă de miere pentru că importăm 10-15% din consum fără taxe vamale şi sunt distribuite pe piaţă fel şi fel de surogate de miere. Nu mă refer la ceea ce vine din UE, ci din China şi Argentina, iar ceea ce găsim pe rafturi este o bătaie de joc. Văd miere de salcâm jumătate cristalizată, jumătate de culoarea pantofului. Cred că ANSVSA trebuie să îşi facă treaba, la fel şi Protecţia Consumatorului, respectiv Guvernul, prin toate pârghiile pe care le are", a adăugat şeful ACA.
Acesta a subliniat că România nu a reuşit în ultimii ani să-şi refacă şeptelul apicol după 20 de ani, în condiţiile în care înainte de 1989 existau 1,45 milioane de familii de albine, iar acum doar 1,25 milioane.
"România a avut în 1989 circa 1,45 milioane de familii de albine şi nu a reuşit, după mai bine de 20 de ani, refacerea şeptelului apicol. A fost o scădere drastică în primii 5-6 ani după 1990, când am ajuns la 600.000 de familii, iar acum am depăşit nivelul de 1,25 milioane familii. Anul trecut a fost un an ciudat care a nu a permis dezvoltarea familiilor şi s-a constatat o stagnare, ceea ce se va întâmpla şi anul acesta datorită condiţiilor climatice care nu ne avantajează", a mai adăugat Ioan Fetea.

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR) organizează joi o dezbatere cu tema “România apicolă 2013. Necesităţi, tendinţe şi strategii de dezvoltare a sectorului apicol”, invitatul special al acestui eveniment fiind Gilles Ratia, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor - Apimondia, care se află în România în perioada 17-21 aprilie.
Dezbaterea a prefaţat cea de-a opta ediţie a Târgului Naţional al Mierii, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate consumatorilor şi producătorilor de produse apicole din zona Capitalei, care se va desfăşura în perioada 19-21 aprilie, pe platforma ACA / ICD Apicultură din Bucureşti.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus