Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

O combină LEXION 8000 din clasa 8 doboară recordul în recoltat porumb, stabilit de o combină concurentă din clasa 10

blogEntryTopperLa începutul lunii noiembrie, fermierul american Blake Johnson și-a folosit combina CLAAS LEXION 8600TT pentru a stabili un nou record neoficial în ceea ce privește recolta de porumb. Și mai impresionant este faptul că a depășit recordul de porumb recoltat în 8 ore stabilit de o combină concurentă din clasa 10, folosind cel mai mic model din gama CLAAS LEXION 8000.

Când un dealer concurent a efectuat o demonstrație cu o combină nouă din clasa 10 într-o fermă vecină și a publicat rezultatele, clientul CLAAS, Blake Johnson, a simțit că trebuie să reacționeze. Proprietarul 37 Ag are două combine LEXION 8600TT și este complet convins de performanța și eficiența utilajului. Așadar, el și-a sunat dealerul CLAAS și le-a sugerat să recreeze condițiile în care a fost desfășurată demonstrația concurenței și să încerce să bată recordul. Recordurile de treierat porumb depind în mare măsură de condițiile de lucru. Condițiile terenului, varietatea semințelor, randamentul culturilor, înălțimea miriștilor, intensitatea tocării, precum și umiditatea cerealelor și plantelor sunt doar câțiva factori care influențează rezultatul final. Prin urmare, recordurile nu sunt întotdeauna atât de ușor de aplicat în practică. Cu toate acestea, atunci când o combină hibridă de clasa 8 depășește performanța unei combine cu rotori de clasă 10 concurentă și având un plus de 66 de cai putere, această reușită este destul de remarcabilă.

Startul a fost dat pe 5 noiembrie la ora 9:07, după ce capetele de rând ale câmpului au fost deja recoltate pentru a simplifica și mai mult întoarcerea și a fost organizată o capacitate de transport suficientă - replicând condițiile demonstrației organizate de concurență. Șase camioane și trei remorci pentru cereale au asigurat recoltarea continuă de către combină, fără a fi nevoie să aștepte pentru descărcare. Volumul recoltei a fost confirmat independent cu tichete de cântar de la silozul local CHS de lângă Loomis, Nebraska.
Lucrurile au decurs bine de la început: „În primele cinci ore combina a avut ritmul necesar pentru a bate recordul de 8 ore cu o marjă destul de bună; cu o medie de peste 188 t/ora (7.400 de busheli/oră) pe un teren cu randament 6,7– 7,1 t/ha (280-265 busheli de porumb/ha). Apoi am fost readuși cu picioarele pe pământ”, a raportat Matt Smith, reprezentant de vânzări regional pentru Nebraska în cadrul CLAAS of America. „Combina a lovit o cale de irigare profundă lăsată de sistemul central de irigare cu pivot cu o viteză de 10,46 km/h (6 mile și jumătate pe oră). Am lovit unul dintre vârfurile hederului de porumb de pământ și l-am rupt. Reparația ne-a costat 15 minute de timp prețios. „De parcă nu ar fi fost de ajuns, o oră mai târziu incidentul s-a repetat cu o altă cale de irigații. „După ce am trecut cu brio de prima jumătate a provocării, am devenit un pic prea încrezători. Ar fi trebuit să ne retragem puțin când am traversat terenul denivelat.
În schimb, repararea pe teren a vârfurilor ne-a costat într-adevăr timpul pe care nu-l aveam la dispoziție.”
După cele două defecțiuni, totul a decurs din nou fără probleme până la atingerea celor 8 ore. Când ultimul camion a părăsit terenul și s-a îndreptat spre siloz, a început așteptarea neliniștită. Blake Johnson s-a întors cu confirmarea în mână: erau exact 1.471 tone de porumb (57.926,76 busheli uscați) pe tichetul silozului, ceea ce înseamnă o medie de 184 t/ora (7.240,85 bu/oră). Acest total nu numai că a depășit cantitatea recoltată de combina concurentă din clasa 10, dar a fost, de asemenea, mai mare decât valoarea record pe care LEXION 760 TT a recoltat-o în 10 ore de treierat, cu doi ani înainte. În 2018, LEXION 760TT a recoltat 1.379 tone de porumb (54.302,97 busheli uscați) în 10 ore și 1.111 tone de porumb (43.739,68 busheli) în 8 ore. LEXION 8600 TT a depășit recordul de 8 ore din 2010 cu 37%, dar a egalat și recordul pentru 10 ore, necesitând cu două ore mai puțin.

De altfel, CLAAS LEXION 8600TT nu este disponibil pe toate piețele pe plan global. În America de Nord, acesta este oferit ca cel mai mic model LEXION din gama 8000, dar modelul de top LEXION 8900TT nu este disponibil. În Europa, culturile cu „boabe mici” cu randament mai ridicat și gestionate mai intens, precum grâul, creează o cerere de putere mai mare disponibilă în cazul modelului LEXION 8900TT. LEXION 8600TT are aceeași suprafață de separare și curățare precum combinele mai puternice din cadrul gamei 8000 cu același buncăr mare de cereale și o viteză de descărcare de până la 180 l/sec (5,1 bu/sec).

Despre CLAAS
CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 și unul dintre cei mai importanți producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Westfalia, este lider pe piaţa europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce priveşte un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referinţă de top la nivel mondial în ingineria agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. CLAAS are peste 11.400 de angajaţi la nivel mondial şi a generat vânzări de 3,8 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2019.

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus