Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Rezerva de apă din solul agricol se va situa în limite satisfăcătoare, în următoarea săptămână

prognozameteo
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, cu excepţia unor suprafeţe din centrul Dobrogei, unde se vor înregistra deficite moderate de apă în sol, arată prognoza agrometeorologică a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2013.

Conform sursei citate, din punct de vedere meteorologic, vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -7 şi 5 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice negative fiind cuprinse între 1 şi 4 grade Celsius şi între -5 şi 6 grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toate zonele de cultură.
Maximele aerului se vor încadra între -3 şi 9 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, în timp ce temperatura minimă se va situa între -11 şi 3 grade Celsius, în toate regiunile agricole. Valori mai scăzute (-11...-7 grade Celsius) sunt posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
De asemenea, se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a teritoriului, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua uşor mai lent pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în zonele cele mai reci din nordul şi centrul ţării, ritmurile de vegetaţie vor fi stagnate temporar.
Fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva germinarea (100%), plantele aflându-se predominant în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
În principalele bazine de cultură, rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), iar în toate plantaţiile, pomii fructiferi îşi vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare.
Specialiştii ANM menţionează că la viţa-de-vie se va continua starea de repaus vegetativ, în majoritatea podgoriilor.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus