Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Problemele industriei de morărit şi panificaţie, analizate joi la Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor

panificatie-1
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, participă joi la Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor, unde vor fi analizate problemele cu care se confruntă industria alimentară autohtonă şi implicit industria de morărit şi panificaţie.

"Industria alimentară din România se confruntă cu grave probleme în ceea ce priveşte producţia fiscalizată şi, implicit, evaziunea fiscală. Pe aceleaşi coordonate se înscrie şi industria de morărit şi panificaţie, fapt ce a determinat ca foarte multe din fabricile de pâine să încheie anul 2012 în pierdere, din cauza fiscalităţii excesive care a condus la o creştere fără precedent a evaziunii fiscale", se arată într-un comunicat al ROMPAN.
În cadrul evenimentului se vor căuta soluţii de rezolvare a acestor probleme cu reprezentanţii autorităţilor implicate, una dintre soluţii fiind reducerea TVA pe lanţul grâu-făină-pâine.
Alături de şeful MADR, la eveniment au fost invitaţi premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, preşedintele ANAF, Şerban Pop, preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu şi preşedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica.
De asemenea, va fi organizată şi o expoziţie de produse de panificaţie şi produse făinoase în vederea prezentării potenţialul industriei româneşti de profil.
ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu, asigurând la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 - 45% din cea de panificaţie.

În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000. Valoarea pieţei de morărit şi panificaţie a fost estimată la 1,8 miliarde de euro, în scădere faţă de anii trecuţi cu circa 200 de milioane de euro.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus