Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Efectivele de păsări din România sunt supravegheate permanent privind salmonella

pasari-1
Efectivele de păsări din România sunt supravegheate permanent privind salmonella, iar în momentul în care apar astfel de situaţii sunt luate toate procedurile legale şi nu există niciun risc pentru sănătatea umană, a declarat vineri preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

"Acolo unde există păsări există şi riscuri, însă efectivele de păsări din România sunt supravegheate permanent privind salmonella. Când apar situaţii de genul celei anunţate vineri de ANSVSA, autorităţile fac ceea ce au făcut şi în acest caz. Este o procedură legală, europeană şi mondială. Aşa se procedează peste tot în lume", a spus Van.
Acesta a explicat că salmonella are un grad de difuzare foarte redus, însă, pentru a evita riscurile de răspândire, se iau toate măsurile de sacrificare şi distrugere.
"Salmonella este o bacterie cu un grad de difuzare foarte redus, pentru că nu este un virus, dar cu toate acestea se iau toate acele măsuri de sacrificarea a păsărilor şi de distrugere a cărnii tocmai pentru a evita riscul difuzării. Din cele peste 2.500 de serotipuri de salmonella, doar două sunt mai periculoase pentru om, însă şi în aceste cazuri bacteria este distrusă dacă produsele sunt tratate termic la doar 70 de grade. Cred că nimeni nu consumă carne de pui crudă", a mai adăugat reprezentantul crescătorilor de păsări.
Şeful UCPR consideră că Autoritatea Veterinară nu a procedat corect când a transmis presei comunicatul privind descoperirea unui efectiv de 37.000 de păsări contaminat cu Salmonella enteritidis, la o fermă de creştere a puilor de carne, deoarece nu a oferit toate explicaţiile referitoare la riscul îmbolnăvirii oamenilor şi a creat panică în piaţă.
Inspectorii veterinari au descoperit un efectiv de 37.000 de păsări contaminat cu Salmonella enteritidis la o fermă de creştere a puilor de carne, întregul efectiv fiind sacrificat, iar carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă, a anunţat vineri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

În UCPR activează peste 200 firme avicole, care deţin în jur de 550 de ferme, primele 15 mari companii asigurând 60% din producţia de carne de pasăre. Consumul intern de carne de pasăre se ridică la aproximativ 400.000 tone, peste 85% fiind susţinut din producţia internă.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus