Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

MADR: Modificări pe legislaţia privind comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul României

blogEntryTopperLegislaţia privind comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul României a fost modificată pentru asigurarea trasabilităţii şi pentru protejarea producătorilor agricoli, în vederea folosirii de produse de calitate şi cu eficienţă maximă pentru utilizarea în agricultură, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"În şedinţa Guvernului din data de 7 septembrie 2022 a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri aplicabile managementului produselor fertilizante, precum şi pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrăşăminte şi al îngrăşămintelor. Adoptarea măsurilor legislative prevăzute în actul normativ va contribui la comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul României în acord cu noua legislaţie europeană în vigoare", precizează MADR, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Măsurile propuse vor asigura, de asemenea, trasabilitatea produselor fertilizante comercializate în România şi, totodată, vor proteja producătorii agricoli în vederea folosirii de produse de calitate şi cu eficienţă maximă pentru utilizarea în agricultură.
Prin actul normativ adoptat se reglementează regimul juridic al următoarelor categorii de produse fertilizante: care nu deţin marcaj CE; care deţin marcaj CE; testate şi autorizate în spaţiul Uniunii Europene; autorizate în condiţiile pedoclimatice din România; îngrăşăminte, amelioratori de sol şi nutrienţi utilizaţi în agricultura ecologică.
De asemenea, se stabilesc obligaţiile operatorilor economici, ale direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv ale structurii cu atribuţii în inspecţii tehnice din cadrul MADR pentru activitatea de supraveghere a pieţei şi controlul produselor fertilizante.
Potrivit MADR, Ordonanţa stabileşte sistemul de contravenţii şi sancţiuni în domeniul produselor fertilizante.
Actul normativ prevede dispoziţii tranzitorii pentru produsele fertilizante autorizate şi în curs de autorizare în baza actualului cadru naţional de reglementare în domeniu.
Ordonanţa reglementează şi modalitatea de recunoaştere reciprocă a produselor fertilizante testate în alte state membre UE şi asigură cadrul legal referitor la introducerea în ţară a acestora.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus