Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Deficite de umiditate în sol, în Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia şi Banat

seceta-3
Suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat şi Dobrogea înregistrează deficite de umiditate în sol, în aceste zone seceta pedologică fiind moderată şi puternică, se arată în prognoza agrometeorologică publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

"Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Banatului, al Olteniei şi al Moldovei, vestul Munteniei. În Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, local în centrul şi sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică" menţionează prognoza ANM pentru perioada 18-24 mai 2013.
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Transilvaniei, nord-vestul Olteniei şi al Munteniei, local în nordul şi centrul Banatului, nordul Moldovei.

Potrivit ANM, în jumătatea de sud a ţării, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi în condiţiile unor deficite mari de umiditate în sol, atât la cerealierele de toamnă, cât şi la culturile prăşitoare se va semnala în continuare ofilirea temporară a frunzelor în orele de amiază, precum şi îngălbenirea şi uscarea parţială a aparatului foliar. Starea de vegetaţie a culturilor de câmp înfiinţate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă îşi vor definitiva alungirea paiului (100%), plantele aflându-se predominant la înspicare (10- 100%), înflorire (10-80%), iar local, în sud-estul ţării va fi posibil începutul maturităţii în lapte (10-20%). Totodată, în semănăturile tardive se vor înregistra fazele de alungire a paiului (50-100%) şi înspicare (10-30%). Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării îşi va definitiva faza de alungire a tulpinii (100%) şi va înregistra înflorirea, formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%).
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se va definitiva germinarea (90- 100%), continuându-se totodată răsărirea (10-100%), formarea primei perechi de frunze (40-100%) şi înfrunzirea (2-10 frunze). În funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (2-8 frunze). În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr se va afla la răsărire (40-100%), precum şi dezvoltarea primelor frunze ale rozetei, iar la cartof, predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (10-100%).
La pomii fructiferi, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase se vor continua creşterea frunzelor/lăstarilor/fructelor în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar soiurile timpurii de cireş vor înregistra coacerea în 'pârgă'.
În toate podgoriile, la viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor, formarea inflorescenţelor, iar la soiurile timpurii de masă, înflorirea.
Specialiştii recomandă pentru această perioadă finalizarea semănatului şi plantatului culturilor de primăvară, combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp, fertilizări faziale la cerealierele de toamnă şi administrarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole;

Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM relevă faptul că, în perioada 18 - 24 mai a.c.,va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole, chiar deosebit de caldă la începutul intervalului.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 13 - 25°C, valori mai ridicate cu 1 - 6°C în raport cu normele climatologice, în cea mai mare parte a teritoriului, iar cea maximă se va situa între 21 - 32°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 5 - 18°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori semnalându-se în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 16 - 28°C, favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată. De asemenea, în perioada menţionată se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat, căderi de grindină.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus