Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agricultura poate avea o contribuţie majoră la creşterea economică estimată de Banca Mondială pentru România

camp-7
Agricultura poate avea o contribuţie majoră la creşterea economică de 1,7% din 2013 prognozată de Banca Mondială /BM/ în Raportul Economic Periodic UE11 dat publicităţii joi, a declarat, pentru AGERPRES, Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale în România.

“Dacă dăm la o parte agricultura, să zicem anul trecut când am avut 0,7%, creşterea a economică a fost spre 2%. În condiţiile în care, să zicem, avem un an mediu agricol, chiar peste medie, de fapt e greu de crezut că vom avea un an la fel ca în 2012, care a fost printre cei mai răi. Agricultura poate să contribuie cu 0,6-0,7%, chiar cu 0,8% la Produsul Intern Brut, cum a contribuit şi în 2011. Dacă avem simetrie faţă de anul trecut cu încă 0,7% plus 0,7% ar fi 1,4% numai din agricultură (...) Sincer să fiu, n-aş exclude o creştere economică şi mai mare de 1,7%, anul acesta. Scenariul de 1,7% este de bază şi este afectat de faptul că, probabil, vom avea recesiune în zona euro şi în 2013. Mulţi estimează că, în a doua jumătate a anului, zona euro va începe să schimbe tendinţa. Eu spun că prognoza noastră este justificată, dar asta nu înseamnă că nu vor fi riscuri punctuale în Europa care ne pot afecta”, a afirmat Păuna.

Potrivit oficialului Băncii Mondiale, România se situează destul de bine în rândul ţărilor mari, dar este nevoie să fie rezolvate probleme ce ţin de reformele structurale în domenii-cheie.
“În rândul ţărilor mari, noi stăm destul de bine. Problema e pe termen lung pentru că, dacă vă uitaţi la întreg anul, proiecţia noastră e cam de 2,2%. Or, pentru o ţară ca România, problemele sunt reformele structurale: ce se întâmplă cu randamentul investiţiilor în sectorul public, în energie, în transporturi, absorbţia fondurilor europene. Dacă vă uitaţi pe doi indicatori relevanţi pe primele patru luni, producţia industrială este peste 6% mai mare decât în perioada echivalentă a anului trecut. Practic, este o creştere robustă a producţiei industriale, fiind legată şi de exporturi, deşi în primele patru luni acestea au crescut în jur de 4%, în termeni de euro. Exporturile merg binişor în condiţiile în care zona euro este, probabil, încă în recesiune. Acest lucru se întâmplă mai ales în exporturile pe zona non-euro, cu Rusia, Turcia, China”, a explicat economistul.
Banca Mondială a îmbunătăţit uşor prognoza de creştere a economiei României în acest an, la 1,7%, de la 1,6% cât estima în ianuarie, potrivit Raportulului Economic Periodic UE11, dat publicităţii joi.

Anul trecut, România a consemnat un avans economic estimat la 0,7%.
În 2014, creşterea PIB al ţării ar urma să accelereze la 2,2% (similar cu prognoza din ianuarie) iar în 2015 economiei României ar urma să înregistreze o expansiune de 2,7% (faţă de 3% estimat în ianuarie).
De asemenea, deficitul contului curent al României ar putea să ajungă la 3,7% din PIB în 2013, la 3,6% din PIB în 2014 şi în 2015, după ce în ianuarie Banca Mondială estima că deficitul contului curent va fi anul acesta de 4,3% din PIB, de 3,9% din PIB în 2014 şi de 3,7% din PIB în 2015, faţă de 3,8% din PIB estimat pentru 2012.
În cazul Bulgariei, Banca Mondială se aşteaptă la o creştere a economiei de 1,2% în 2013, de 2,1% în 2014 şi de 3% în 2015, faţă de un avans economic estimat de 0,8% în anul 2012 în timp ce deficitul contului curent ar urma să ajungă la 1,6% din PIB în 2013 şi 2014 şi la 2,5% în 2015, de la 1% din PIB estimat pentru 2012.

Grupul ţărilor din zona UE11 include zece state membre ale Uniunii Europene - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, plus Croaţia, aflată în curs de aderare.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus