Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dacian Cioloş despre impactul reformei PAC asupra agricultorilor români

ciolos-4
Reforma politicii agricole comune (PAC) a Uniunii Europene (UE) nu va afecta pe termen scurt plăţile directe din România, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, cu ocazia lansării dialogului tripartit - CE, Consiliul UE şi Parlamentul European - privind reforma PAC.

“Reforma PAC intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014, doar că, pentru anumite măsuri, impactul la agricultori va apărea abia din 2015 pentru că statele membre, guvernele naţionale, vor avea nevoie de timp pentru ca să-şi pregătească procedurile administrative şi pentru ca agenţiile de plăţi să se pregătească pentru a aplica noile reguli. E vorba mai ales de plăţile directe. Dacă vorbim specific de România, acest lucru nu va afecta România, pentru că şi în 2014, şi în 2015, şi în 2016 România foarte probabil va aplica acelaşi sistem de plată la hectar şi nu va avea din acest punct de vedere schimbări de făcut în imediat”, a declarat Dacian Cioloş la Bruxelles, după ce a anunţat începerea trialogului privind reforma PAC.
El a adăugat că “doar acea creştere financiară, de la un an la altul, a plăţilor directe, va continua în România şi după 2016, pentru că, în momentul de faţă, avem o creştere care e prevăzută prin tratat până în 2015-2016, dar cu noua reformă a PAC creşterea plăţilor directe va continua şi după 2015-2016”.
Potrivit înaltului oficial european, România nu va fi afectată nici de discuţiile privind convergenţa internă din reforma PAC, 'pentru că în România avem deja un sistem de plată la hectar care este uniform'.

În cadrul dialogului început joi, România este interesată de aspectele legate de sprijinul pentru tinerii agricultori şi respectiv exploataţiile mici. 'Am propus un sprijin consistent în primii cinci ani după instalare pentru tinerii agricultori, deci plata directă pentru tinerii agricultori va fi mai mare, să vedem acum cu ce procentaj, noi am propus cu 25% pentru tinerii fermieri în primii cinci ani după instalare. Am propus, totodată, o plata simplificată, cu un număr de controale aproape de zero pentru fermele mici, mai ales pentru a reduce birocraţia pentru micii fermieri şi pentru a putea să se dezvolte', a precizat Cioloş.

Trialogul între CE, Consiliul UE şi Parlamentul European privind reforma PAC a început joi, fiind programate nu mai puţin de 30 de întâlniri în următoarele săptămâni. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi-a exprimat speranţa că se va putea ajunge la un acord politic privind reforma PAC până la sfârşitul lui iunie, cel târziu în iulie.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus