Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dolj: Suprafaţa agricolă irigată a scăzut constant în ultimii ani, ajungând anul trecut la 2.000 de hectare

irigatii-1 copy
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Dolj, Iulian Bucur, a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că din cauza costurilor ridicate pentru fermieri şi a eliminării subvenţiei pentru acest sector, din 2009 suprafaţa agricolă irigată a scăzut de la un an la altul, ajungând ca în 2012 să se irige doar 2.000 de hectare.

Bucur a mai spus că, de la începutul acestui an, angajaţii ANIF din Dolj s-au deplasat la toţi potenţialii beneficiari pe partea de sistem care a rămas în administrarea Agenţiei şi au reuşit până acum să semneze contracte semnate pentru aproape 13.000 de hectare.
“Sistemul de irigaţii care deserveşte judeţul Dolj a fost conceput şi proiectat pentru aproximativ 320.000 de hectare. În momentul de faţă, în funcţiune mai există infrastructură care poate să deservească aproximativ 130.000 de hectare. Din istoria ultimilor ani, anul cel mai bun a fost 2009, când s-au irigat 75.000 de hectare, dar după 2009 a început declinul, pentru că până atunci activitatea de irigaţii era subvenţionată. (...)Din păcate suprafaţa irigată, la nivelul judeţului Dolj a scăzut constant ajungând în 2011, la aproximativ 8.000 de hectare, dintre care efectiv, au fost doar 2.700 pentru că s-au raportat 8.000 de hectare, dar s-au raportat trei udări. În 2012, s-au irigat 2.000 de hectare, ceea ce este foarte puţin. În 2013, ne-am deplasat la toţi potenţialii beneficiari pe partea de sistem care a rămas la noi la ANIF şi am reuşit, până în acest moment, să avem contracte semnate pe aproape 13.000 de hectare”, a spus Iulian Bucur.
Directorul ANIF Dolj a mai afirmat că există posibilitatea încheierii de contracte sezoniere şi probabil foarte mulţi oameni când o să-şi vadă recolta compromisă din cauza secetei, vor apela la această soluţie.
Potrivit sursei citate, din 2009 când au fost interzise subvenţiile pentru irigaţii, activitatea ANIF a fost direcţionată către colaborarea cu asociaţiile de udători în baza Ordonanţei 82 care “a făcut mult rău sistemului de irigaţii”.
“Domeniul privat al sectorul de irigaţii este reprezentat de organizaţiile de udători care sunt organizaţii şi federaţii. În judeţul Dolj sunt aproximativ 37 de organizaţii şi patru federaţii. Din infrastructura care deserveşte 130.000 de hectare mare parte este predată, nu mai este a ANIF-ului. Acest lucrau s-a făcut în baza Ordonanţei 82, care a făcut mult rău sistemului de irigaţii, nu prin această trecere a infrastructurii în mod gratuit în proprietatea organizaţiilor şi federaţiilor, ci prin faptul că a creat nişte relaţii comerciale fără să aibă şi o susţinere financiară între ce înseamnă ANIF-ul şi aceşti particulari. Din păcate, aceste organizaţii şi federaţii în momentul în care nu s-au mai acordat subvenţii, nu au mai avut banii necesari să asigure întreţinere, reparaţii şi pază. Tot ce vedem avem noi, în proprietatea ANIF, este în stare de funcţionare. Partea proastă este că de atunci de când s-a creat această relaţie comercială, fără a avea şi partea financiară, lucrurile merg destul de rău pentru că beneficiarul final-fermierul, nu are banii necesari să plătească costurile pe 1.000 de metri cubi de apă”, a afirmat Iulian Bucur.

Directorul ANIF Dolj a precizat că a solicitat conducerii centrale a Agenţiei ca activitatea de bază să fie efectuată de către instituţie, pentru că în acest fel s-ar putea asigura securitatea infrastructurii cu propriul personal.
“Primul avantaj ar fi că ne putem asigura securitatea infrastructurii cu personalul nostru, în sensul că angajaţii noştri, în momentul în care intră în tură, să primească această sarcină, a securităţii. Am demonstrat că facem o economie semnificativă dacă ni s-ar permite să angajăm nişte oameni, respectiv, aproape jumătate din suma pe care o plătim către firmele de pază. Din păcate, la nivel de naţional nu am reuşit să impunem această hotărâre către Ministerul de Finanţe. Directorul ANIF a extins propunerea noastră la întreaga ţară, a înaintat către Ministerul de Finanţe aceste documente în care se dovedeşte cu cifre că s-ar face o economie importantă. Din păcate, Ministerul de Finanţe spune că nu poate transfera aceşti bani de la un capitol bugetar la altul, pentru că noi funcţionăm în baza Ordonanţei 82 care spune că ANIF-ul, la nivel naţional nu poate aveam mai mult de 1.500 de persoane”, a explicat directorul ANIF Dolj.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus