Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Fermierii care au fost obligaţi să returneze subvenţiile şi-ar putea recupera banii

daniel-constantin-4
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, miercuri, după şedinţa Executivului, că fermierii care au fost obligaţi să returneze banii primiţi ca prime de la stat şi-ar putea recupera aceste sume dacă Parlamentul votează o lege avizată favorabil de Guvern.

"Guvernul a avizat favorabil un proiect de lege promovat de către deputaţi prin care sumele reprezentând primele beneficiarilor din plăţi naţionale, directe complementare, în sectorul zootehnic, nu se mai recuperează, titlurile de creanţă sunt anulate prin efectul legii, sumele recuperate de la fermierii care au fost executaţi de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură ca urmare a deciziei Curţii de Conturi se restituie către aceştia. Sumele de 26 de milioane de lei sunt în bugetele ministerului Agriculturii dacă această lege va trece şi eu sper să treacă în regim de urgenţă de Parlament. Altfel, riscăm ca o parte considerabilă a sectorului zootehnic din România să fie afectată iremediabil", a declarat Daniel Constantin.
Ministrul a explicat şi cum s-a ajuns în situaţia ca fermierilor să li se facă o asemenea "nedreptate".
"În 2007-2008 (...) cei care au beneficiat de subvenţii au trebuit să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că nu au datorii la bugetul de stat. Mulţi dintre aceştia nu au ştiut că au o amendă sau diferite penalităţi calculate de ANAF şi au semnat acea declaraţie pe proprie răspundere, încălcând în felul acesta legea. Azi avem peste 9.700 de fermieri şi un efectiv de 279.000 de bovine care, din păcate nu mai primesc sprijin, nu mai primesc fonduri de la bugetul de stat, s-au recuperat sumele respective care au fost încasate de aceştia ca urmare a unei constatări a Curţii de Conturi din 2010. Ordinul de ministru a fost abrogat, dar a rămas efectul financiar şi juridic asupra acestor persoane", a afirmat Daniel Constantin.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus