Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Azomureş derulează investiţii de 200 de milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor

camp-grau-2
Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş, care a devenit cel mai mare consumator de gaze din ţară după ce Interagro şi-a redus activitatea, derulează investiţii de 200 de milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor şi reducerea consumului de gaze, în condiţiile în care piaţa gazelor se va liberaliza complet până la finele anului viitor, a declarat joi Mirela Tăban, director în cadrul companiei, prezentă la o conferinţă pe tema pieţei gazelor.

“Am început recent o investiţie de 200 de milioane de euro pentru modernizarea instalaţiilor de amoniac şi de uree. Vom finaliza aceste lucrări în următorii doi ani”, a precizat ea.
Tăban a explicat faptul că aceasta este o perioadă extrem de grea pentru marii consumatori de gaze, în condiţiile în care, pentru producătorii de îngrăşăminte chimice, costurile cu achiziţia gazelor înseamnă 80% din cheltuielile totale. În plus, piaţa gazelor se va liberaliza complet pentru industrie până la finele anului viitor.
Potrivit preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, preţul gazelor de producţie internă pentru industrie se va dubla până la finele anului viitor.
Gazele autohtone acoperă în acest moment 67% din consumul Azomureş, a afirmat Tăban, iar restul sunt aduse din import.
“Preţul la care importăm gazele acum este de 380-400 de dolari pe mia de metri cubi, iar preţul de producţie internă este de 220 de dolari. De pe piaţa internă cumpărăm gaze de la Petrom şi Romgaz, iar importurile le derulăm prin compania Wintershall (unul din cei doi intermediari prin care România cumpără gaze de la Gazprom - n.r.). Este un an foarte dificil pentru noi, în condiţiile în care preţul îngrăşămintelor este în scădere, iar orice cent în plus la preţul gazelor înseamnă ceva în costurile noastre”, a adăugat reprezentanta Azomureş.

Combinatul produce anual 1,3 milioane de tone de îngrăşăminte chimice, iar circa 60% din producţie este vândută pe piaţa internă.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus