Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Cluj: Sprijin financiar de 70.000 de euro pentru tinerii care doresc să înfiinţeze o fermă de familie

tineri-fermieri
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, joi, la conferinţa de prezentare a campaniei "Caravana Programul Naţional de Dezvoltare Rurală vine în satul tău", desfăşurată la Târgul Internaţional de Agricultură, Industrie Alimentară şi Ambalaje - Agraria, de la Cluj-Napoca, că, începând cu 2014, tinerii care doresc să înfiinţeze o fermă de familie vor beneficia de un sprijin financiar de 70.000 de euro, mai mare decât cel actual, de 40.000 de euro.

"Pentru 2014 ne propunem să mărim plafonul pentru tinerii care doresc să investească în agricultura pentru fermele de familie, la 70.000 de euro. Este important să întinerim populaţia şi forţa de muncă activă în mediul rural", a arătat ministrul Daniel Constantin, adăugând că numărul cererilor depuse până în acest moment pentru înfiinţarea de ferme de familie este de 25.000.
Cel mai mare târg agricol din Transilvania, "Agraria", s-a deschis, joi, la Cluj-Napoca, în prezenţa ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, alături de care s-au aflat prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, senatorul PSD Alexandru Cordoş, precum şi mulţi reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor locale. Timp de patru zile expozanţi din ţară şi din străinătate îşi prezintă realizările şi ofertele.
Ministrul Daniel Constantin a vizitat târgul, primul din standurile la care a discutat un timp îndelungat cu specialiştii fiind cel al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Doru Pamfil, a profitat de moment pentru a prezenta, totodată, berea "Student", fără alcool, cu cireşe şi cu ghimbir, realizată în propria unitate. La standul Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locala (FNGAL), Daniel Constantin a fost informat despre proiectele acestei asociaţii.
Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, membru fondator Cooperative Agricole "Somes-Arieş" - prima constituită după 1989 în România - i-a vorbit ministrului, la standul cooperativei, despre performanţele raselor transilvane, dar şi despre greutăţile pe care le întâmpină fermierii.
La rândul său, Călin Zanc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, i-a spus ministrului că specia continuă să se afle în pericol, pentru că efectivele româneşti au scăzut dramatic, şi tot mai puţini fermieri se dedică azi creşterii bivolilor.

În finalul vizitei, ministrul Daniel Constantin a fost invitat la o degustare de produse ardeleneşti, un bun prilej pentru a lăuda savoarea preparatelor făcute de gospodarii clujeni.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus