Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Producţia de miere este mai scăzută decât anul trecut, iar preţul a crescut uşor

miere-2
Producţia de miere obţinută de apicultorii harghiteni este mai scăzută decât anul trecut din cauza vremii care a creat probleme în timpul primăverii şi la începutul verii, iar preţul acestui produs a crescut deja.

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat luni că pentru apicultorii care au rămas în judeţ a fost un an foarte slab, producţia obţinută fiind de sub 10 kilograme de miere pe familie. Motivul este faptul că în lunile mai şi iunie în zonă a fost foarte frig şi albinele nu au putut ieşi la lucru.
“Când e perioada cea mai bună pentru cules, adică în lunile mai şi iunie, a fost frig şi a plouat şi albinele nu au putut ieşi la lucru. Am avut, totuşi, noroc că s-a recuperat puţin în iulie şi august dar, oricum, pentru cei rămaşi acasă anul a fost unul foarte slab”, a declarat Lazar Tibor.
Referitor la apicultorii care au plecat în pastorală, acesta a precizat că ei au avut o producţie relativ bună, de 40 kilograme pe familie, similară cu cea obţinută anul trecut. Cele mai bune rezultate s-au obţinut la mierea de floarea soarelui sau tei.
Lazar Tibor a precizat că şi preţul a crescut uşor, cu aproximativ 2 lei pe kilogram şi a ajuns la maxim 24-25 lei, în condiţiile în care anul trecut era de 20-22 lei pe kilogram.
Acesta a mai adăugat că vremea călduroasă din ultimele săptămâni 'a derutat' un pic albinele, care îşi trimit zilnic “cercetaşii” să vadă dacă pot ieşi la lucru.
“Vremea ideală pentru albine ar fi, în această perioadă, de 7-8 grade Celsius, pentru că ele ies din stup dacă temperatura depăşeşte 12 grade Celsius. (...) Din fericire ele sunt foarte organizate şi îşi trimit zilnic cercetaşii să vadă dacă merită efortul şi energia să iasă din stup sau nu. Pentru că umblatul acum este inutil şi presupune şi consum de miere degeaba”, a explicat Lazar Tibor.

În Harghita sunt înregistraţi peste o mie de apicultori.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus