Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

VINVEST 2014, un eveniment despre România, despre producători şi despre vin

vin-2
Cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de vinuri VINVEST este un eveniment care vorbeşte despre România, despre producători şi despre vin, a spus, joi, Lucia Pîrvu, expert degustător şi organizatorul manifestării.
VINVEST 2014 va fi organizat în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi agricultură Timiş şi Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, în perioada 11-13 aprilie 2014, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara.
Cu acest prilej, va avea loc şi cea de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de vinuri şi Băuturi Alcoolice care se va desfăşura în perioada 9-10 aprilie 2014. În cadrul Ceremoniei de Decernare a Medaliilor, care va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2014, ora 12,00, vor fi nominalizaţi şi evidenţiaţi cei mai buni oenologi.
“În dorinţa de a deschide noi punţi de comunicare între consumatorii vinului românesc şi internaţional şi având convingerea că această nobilă licoare reprezintă cel mai bun liant între suflete, VINVEST îşi propune ca, anul acesta, pe parcursul întregii perioade a Salonului, să organizeze o serie de evenimente, reunite sub genericul Zilele Vinului, Gastronomiei şi Culturii Internaţionale”, a spus Lucia Pîrvu, la conferinţa de prezentare a evenimentului.
Astfel, în data de 11 aprilie 2014 se va desfăşura Ziua Vinului, Gastronomiei şi Culturii Serbiei, iar în data de 12 aprilie, va avea loc Ziua Vinului, Gastronomiei şi Culturii Spaniole.
Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor de Turism din România va face câteva demonstraţii despre cum trebuie asociată mâncarea românească cu vinul spaniol şi mâncarea spaniolă cu vinul românesc.
“Am avut un an viticol 2013 binecuvântat de Dumnezeu cu licoare bahică ce a umplut pivniţele! A fi prezent la VINVEST 2014 în calitate de expozant înseamnă a exista pe piaţa din vestul ţării, a împărtăşi celor din alte domenii de activitate arta de a produce şi de a degusta vinul, a fi în slujba lui. Organizarea Zilelor Vinului, Gastronomiei şi Culturii Internaţionale va atrage un număr semnificativ de vizitatori, o creştere a vânzărilor”, a spus Lucia Pîrvu.
Lansările de noi mărci de vinuri, show-urile gastronomice susţinute de Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor de Turism din România, precum şi demonstraţiile de asociere a vinului cu mâncarea prezentate de Organizaţia Somelierilor din România vor constitui alte punctele de atracţie ale evenimentului.

VINVEST este, de asemenea, un moment de promovare a turismul vitivinicol, sector cu potenţial mare de atragere a multor vizitatori.
“Din păcate, o câţiva dintre producătorii recunoscuţi din România nu au mai găsit bugete de participare şi la această ediţie a VINVEST, aşa cum este cazul celor de la Cotnari. În schimb, o serie de producători mici, precum Blaga, Boieru, sau Sara, vin pentru că înţeleg importanţa unui astfel de salon internaţional”, a mai spus Lucia Pîrvu.
Patrimoniul viticol reprezintă 1,6% din suprafaţa agricolă şi 2,4% din cea arabilă a României. Arealele viticole din România sunt încadrate în zonele viticole B, CI şi CII şi cuprind 8 regiuni viticole, respectiv Podişul Transilvaniei, Dealurile Munteniei şi Olteniei, Dealurile Moldovei, Banatului, Crişana şi Maramureş, Terasele Dunării, Colinele Dobrogei şi Nisipurile şi alte terenuri favorabile din sudul ţării.
Românii consumă, conform statisticilor, în jur de 22 - 25 de litri pe cap de locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuţi, din cauza reducerii puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de români în procent de 60%.
Cu toate acestea, România rămâne în top zece consumatori mondiali de vin, din punct de vedere al consumului fiscalizat, chiar dacă a ieşit din topul primilor zece producători mondiali de vin, conform statisticilor Organizaţiei Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus