Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Apicultura ajută sectorul agricol cu 15% datorită creşterii randamentului prin polenizare

apicultura-1
Apicultura ajută sectorul agricol cu 15% datorită creşterii randamentului prin polenizare, deşi în realitate ajutorul este de mii de ori mai mare pentru că ajută la menţinerea diversităţii, a declarat, joi, Gilles Ratia, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor - Apimondia, la o dezbaterea organizată de ACAR.

"Toate organizaţiile din agricultură trebuie să fie conştiente de un lucru foarte important, respectiv de faptul că atunci când ajută sectorul apicol, dacă o fac în mod cinstit, ajută cu 15% sectorul agricol datorită creşterii randamentului prin polenizare. Sectorul apicol oferă de fapt un ajutor de 15 ori mai mare pentru că participă la menţinerea diversităţii. Nu vorbim doar de polenizarea fructelor şi legumelor ci de polenizarea întregii florei sălbatice. Trebuie să fim conştienţi că 35% din alimentele pe care le mâncăm depind de micuţele albine, iar acest lucru este slab perceput deocamdată în România", a spus şeful Apimondia.
În opinia acestuia, apicultura din România a înregistrat o dezvoltare deosebită în ultimii ani, deşi are încă probeleme în ceea ce priveşte controlul importurilor de falsuri.
"Apicultura din România a înregistrat o dezvoltare deosebită în ultimii ani şi o ameliorare a calităţii mierii, fiind organizate şi foarte multe cursuri de apicultură. Din păcate, România lasă loc importurilor de miere falsă şi de aceea cred că ar trebui să existe asociaţii foarte puternice care să supravegheze aceste importuri şi să fie bine susţinute de guverne", a spus Gilles Ratia, subliniind că cercetarea apicolă şi apiterapia din România pot fi un exemplu pentru orice ţară din lume.
In condiţiile în care a vizitat deja de 5-6 ori România, dar şi alte 120 de ţări şi peste 1000 de ferme apicole, şeful Apimondia a răspuns diplomatic: "În România este cea mai bună miere din lume, dar mai există încă 121 de ţări din lumea asta care au tot cea mai bună miere din lume".

Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor - Apimondia se află în România în perioada 17-21 aprilie şi va participa la deschiderea Târgului Naţional al Mierii, care va debuta vineri în Capitală.
Apimondia a fost creată în 1893 pentru a susţine apicultura la nivel internaţional şi are în prezent 111 membri din 75 de ţări.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus