Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Agricultura ecologică va beneficia, în următorii şapte ani, de peste 200 de milioane euro din fonduri europene

ecologice
Agricultura ecologică va beneficia, în următorii şapte ani, de peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, iar Guvernul ia în calcul adoptarea unor măsuri fiscale pentru stimularea sectorului, a declarat joi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Agricultura ecologică s-a dezvoltat foarte mult, iar foarte multe produse din acest sector au ieşit foarte mult la export. Cred că putem să ne creăm un brand de ţară prin promovarea produselor bio în egală măsură odată cu acestea putând să certificăm şi calitatea celorlalte produse româneşti. Alocarea în noul PNDR pentru agricultura ecologică este de 200 de milioane de euro, faţă de actualul program unde sumele au fost considerabil mai mici. Sunt convins că în perioada următoare sprijinul pentru agricultura ecologică nu se va opri aici şi Guvernul va veni şi cu măsuri fiscale de stimulare a agriculturii ecologice", a spus Constantin.
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că ia în calcul pentru 2014 reducerea TVA şi la alte categorii de produse, cum ar fi cele bio.
Asociaţia Bio-România a solicitat recent autorităţilor române eliminarea TVA pentru alimentele de bază certificate bio, respectiv pentru carne, lapte, ouă, pâine, legume şi fructe, argumentând că bugetul statului nu va avea de suferit deoarece în sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscală, iar produsele pot avea preţuri aproape similare cu cele provenite din agricultura convenţională, printr-o procesare şi o distribuire corectă în magazinele din România.
Şeful Bio-România a afirmat că în sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscală pentru că nu se poate cumpăra nici cel mai mic ingredient la negru deoarece toate produsele trebuie să fie însoţite de certificatele bio.
În opinia acestuia, marea problemă pentru procesatorii din sistemul ecologic este legată mai mult de piaţă şi de costurile de operare, decât de cele de certificare.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 450.000 de hectare certificate pentru producţie şi alte 250.000 de hectare cu pajişti şi un număr de 26.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2012. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus