Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost aprobat de comisiile de buget-finanţe din Parlament

minister-1
Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, vineri, bugetul alocat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2013 în forma propusă de Guvern, cu 27 voturi favorabile, cinci împotrivă şi două abţineri.

Parlamentarii nu au susţinut în timpul dezbaterilor niciunul dintre amendamentele depuse la bugetul MADR.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat, în cadrul dezbaterilor, că proiectul de buget alocat MADR putea să fie "mai bun', însă cu puţin efort pot fi îndeplinite obiectivele pentru 2013.
"Bugetul este structurat în două mari capitole, primul se referă la sumele alocate din bugetul de stat, iar cel de-al doilea, la fondurile europene pe care MADR le are în vedere pentru a fi absorbite în 2013. Primul capitol este 5,56 miliarde de lei, iar cel de-al doilea de 11,69 miliarde de lei. Proiectul de buget putea să fie mai bun, dar cu puţin efort, ne vom îndeplini obiectivele pentru 2013", a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Acesta a subliniat că în 2013 sumele alocate pentru cofinanţarea fondurilor europene sunt mai bune decât anul trecut, ceea ce va permite absorbţia unei sume de cel puţin 2,8 miliarde de euro.
"Există perspective foarte bune ca în 2013 MADR să atragă o sumă de aproape 2,8 miliarde euro din fonduri europene. Noi ne-am angajat prin acest buget să atragem 2,5 miliarde de euro, însă există potenţial să atragem mai mult. Numai pe dezvoltare rurală trebuie să atragem 1,3 miliarde de euro prin APDRP pentru a evita eventuale dezangajări. Eu cred că nu există niciun fel de pericol şi putem ajunge la 1,6 - 1,7 miliarde de euro dacă vor exista bani pentru cofinanţare (..) Cred că, dacă existau sume mult mai mari pentru cofinanţare, în 2012 aveam capacitatea de a atrage mult mai multe de fonduri europene", a spus ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, APDRP a atras în 2012 circa 55% din fondurile avute la dispoziţie până în 2013, iar România nu s-a aflat în postura neplăcută de dezangajare a unor sume pe dezvoltare rurală.
"Nu există nicio perspectivă neplăcută pentru România, iar până la sfârşitul anului 2013 ne-am propus să contractăm toate fondurile pe care le avem la dispoziţie chiar să avem şi un proces de supracontractare, astfel încât aşa cum spune regula, până la finele lui 2015 să consumăm banii şi să avem înapoiate de la Comisie toate fondurile pe dezvoltare rurală", a adăugat Constantin.

Pe componenta de plăţi directe, MADR va atrage în totalitate suma alocată, la fel ca în anul 2012, respectiv aproape 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, pe zona de subvenţii, şeful MADR a subliniat că există bani pentru îndeplinirea angajamentelor faţă de agricultori, în special cele alocate pentru PNDC în zootehnie, respectiv la bovine şi ovine, dar şi pentru ajutorul de minimis, unde sunt alocate fonduri de 80 de milioane de lei în 2013.
Şeful MADR a mai adăugat că şi-ar fi dorit un buget mai bun pe zona de bunuri şi servicii de capital, unde ar fi fost necesare investiţii la unităţile subordonate din MADR, respectiv APIA şi APDRP.
"Am înţeles constrângerile bugetare şi vom face eforturile să ne încadrăm în acest buget şi pe aceste capitole. Mai menţionez că există bani să plătim o sumă mai mare suplimentar pe suprafaţă faţă de anul 2012. Anul trecut s-au aprobat pe buget sumele complementare în vegetal de 12 euro pe hectar, peste ceea ce vine de la CE, dar am încheiat anul cu o suplimentare de 35 de euro pe hectar, bani care sunt în buget şi în 2013", a mai menţionat Daniel Constantin.
Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2013 se cifrează la 5,562 miliarde lei, în creştere cu 0,84% faţă de execuţia preliminată a anului 2012 de 5,516 miliarde lei. Cheltuielile de personal însumează 343,32 milioane de lei, în creştere cu 11,06% faţă de 2012.
Sumele alocate pentru subvenţii sunt de 1,364 miliarde euro, mai mici cu 31,89% faţă de anul precedent, iar fondurile pentru susţinerea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se ridică la 2,297 miliarde lei, în scădere cu 7,3% faţă de 2012. La capitolul bunuri şi servicii, MADR are prevăzute 129,54 milioane lei, un plus de patru procente, iar la dobânzi 600.000 lei, cu 47,78% mai mult decât anul trecut.

Bugetul total al MADR, inclusiv fondurile europene, pentru 2013 se ridică la 17,28 miliarde lei, în creştere cu 3,55% faţă de execuţia preliminată a anului 2012 de 16,68 miliarde lei. Fondurile puse la dispoziţie din bugetul de stat reprezintă 32,19% din total, fonduri externe nerambursabile circa 67,70%, iar veniturile proprii 0,11%.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus