Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Investiţiile în energia regenerabilă trebuie să continue în România

panouri-solare-1
Investiţiile în energia regenerabilă trebuie să continue în România, dar să ţină cont atât de competitivitatea economică, dar şi de un cost suportabil pentru consumatori, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

“În ceea ce priveşte energia obţinută din resurse regenerabile, odată cu Cartea Verde, a fost prezentată şi situaţia statelor membre. La ora actuală, România are un mix de regenerabile din total energie de 23,6%, iar ţinta este de 24%. Părerea mea este că trebuie să continue investiţiile în energia regenerabilă, dar trebuie să avem o cădere atât pe competitivitatea pe zona economică, dar şi în costul pe care cetăţenii îl plătesc”, a afirmat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a apreciat, totodată, că, începând cu data de 15 aprilie, pe site-ul ministerului de resort va exista un forum de discuţii cu actorii din piaţă în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030.
“Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice este autoritatea competentă de implementare a schemei a Uniunii Europene privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. La schema de comercializare pentru perioada 2013-2020 este nevoie de modificări legislative. La ora actuală, avem în Parlament în dezbatere două amendamente privind alocarea de certificate de emisii cu efect de seră. Tranziţia către o economie verde înseamnă să găsim cele mai bune formule. Am nevoie de ajutorul dvs. /producătorilor, n.r./ pentru inputurile necesare pentru găsirea celor mai bune soluţii de dezvoltare. Pe data de 15 aprilie vom lansa pe site-ul ministerului un forum de discuţii, în aşa fel încât să putem primi şi propunerile din partea dvs. în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030”, a precizat Rovana Plumb.

Conform datelor oficiale, sectorul energiei verzi din România a atras, în ultimii trei ani, investiţii de peste trei miliarde de euro, iar schema de sprijin pentru investitori, care prevede acordarea de certificate verzi cu o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro, este una dintre cele mai avantajoase din Uniunea Europeană.
Marţi, la Palatul Parlamentului, a avut loc conferinţa Green Forum, cu tema “Energia verde - soluţie sau problemă”. Principalele subiecte abordate în cadrul forumului vizează tendinţele din sectorul energiei verzi în 2013, dar şi impactul creşterii producţiei de energie regenerabilă asupra modernizării infrastructurii reţelei.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus