Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Angajamentul privind reducerea TVA la pâine a rămas; aplicarea măsurii, după rectificarea bugetară din iulie

panificatie-2
Angajamentul politic privind reducerea TVA la pâine a rămas, însă aplicarea măsurii se va face imediat după rectificarea bugetară din luna iulie, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Premierul a spus că rectificarea va avea loc imediat după 1 iulie, în conformitate cu legea. Având în vedere că Fondul Monetar Internaţional a spus că, dacă vrem să aplicăm această măsură (n.r reducerea TVA), trebuie să punem în buget acea suma pe care dânşii consideră că o pierdem prin aplicarea unui TVA redus. Noi consideram că o să o recuperăm din combaterea evaziunii fiscale, dar trebuie să facem o rectificare bugetară. Este un angajament pe care şi l-a luat Guvernul şi vom discuta la rectificarea bugetară, în măsura în care la Ministerul Finanţelor s-au găsit acele resurse. Anunţul premierului nu a modificat absolut nimic. Angajamentul politic a rămas, însă mai rămâne această chestiune de a identifica sursele necesare pentru implementarea măsurii", a spus Constantin.
Întrebat dacă se modifică data de implementare a cotei reduse de TVA la pâine, şeful MADR a răspuns: "nesemnificativ".

"Dacă mă întrebaţi pe mine, TVA redus la pâine ar trebui implementat de mâine. Avem nevoie puternic de reducerea TVA pentru că evaziunea este de 80% la acest aliment. Vor fi nu numai măsuri de reducere, ci şi de întărire a controlului pentru a avea o eficienţă în acest act. E o chestiune de zile. Dacă vom identifica acele resurse, imediat după momentul rectificării, se poate aplica. Vorbim chiar de luna iulie", a adăugat ministrul Agriculturii.
De asemenea, Constantin a precizat că săptămâna viitoare ar putea fi adoptată în Guvern ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea fondurilor mutuale.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că ordonanţa privind reducerea TVA la pâine va fi adoptată după 1 iulie, deoarece în primul semestru al anului nu pot fi efectuate rectificări bugetare. "După 1 iulie va fi adoptată ordonanţa. Nu putem înainte să facem rectificări bugetare", a spus Ponta.

Potrivit Patronatului din industria de morărit şi panificaţie - ROMPAN, scăderea TVA la pâine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20%, iar bugetul statului ar suporta un efort de circa 25 de milioane de euro.
Evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie a depăşit 70% la finele anului 2012, totalizând un miliard de lei, respectiv 300 milioane de euro.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus