Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermierii români ar putea beneficia de garanţii de la stat pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă

fermieripecamp
Fermierii români ar putea beneficia de garanţii de la stat pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) până în limita a 80% din valoarea finanţării, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Agriculturii.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 20/ 2013 referitoare la reglementarea unor măsuri necesare derulării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din PNDR şi POP prevede posibilitatea ca o parte a garanţiilor solicitate beneficiarilor Fondului European Agricol (FEADR), de către Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, să fie acordate de către fondurile de garantare naţionale.
“Proiectul este unul extrem de important pentru beneficiarii fondurilor europene din agricultură deoarece acest proiect rezolva probeleme stringente legate de scrisorile de garanţie în sensul că le permite acestora ca o parte din garanţiile solicitate să fie acordate de către fondurilor de garantare naţionale. Instrumentul financiar de garantare creat este similar cu cel creat prin alte acte normative în vigoare, din fondurile naţionale, respectiv Legea nr.218/ 2005, OUG nr.78/ 2009 şi Legea 329/ 2009 însă aceste activităţi nu au fost neacoperite până în prezent de schemele naţionale de garantare”, a declarat Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Sumele alocate garanţiilor se stabilesc prin convenţii încheiate între MADR şi fondurile de garantare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare din domeniul achiziţiilor publice.
Finanţările aprobate de instituţiile de finanţare care pot fi garantate de fondurile de garantare vor fi acordate pentru emiterea scrisorilor de garanţie bancară necesare beneficiarilor pentru încasarea avansului şi pentru creditele de investiţii necesare pentru realizarea obiectivelor de investiţii cofinanţare din FEADR.

Potrivit MADR, vor putea primi garanţii beneficiarii privaţi ai măsurilor 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole”, 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere”, 312 “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi” şi 313 “încurajarea activităţilor turistice” din PNDR.
Garanţiile acoperă maximum 80% din valoarea finanţării acordate de către instituţiile finanţatoare, iar diferenţa până la valoarea acesteia se asigura de către beneficiarul garantat cu garanţii proprii.
Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii (MADR), Valentin Şoneriu, a susţinut aceste proiect în plenul Camerei Deputaţilor.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus