Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA: Fermierii au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru 227.989 hectare

blogEntryTopperFermierii români au depus până în prezent 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare, în cadrul Campaniei aferente anului 2020, a anunţat, luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Campania a demarat în data de 2 martie, iar ultima zi de depunere va fi 15 mai 2020.
Potrivit sursei citate, fermierii vor depune în perioada menţionată o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol cererea se depune la Centrele judeţene APIA, iar la Centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.
"Depunerea Cererilor Unice de Plată în cadrul Campaniei 2020 se va încheia la data de 15 mai 2020, în conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, iar cei care nu se prezintă până la acest termen nu vor beneficia de sprijinul financiar acordat de APIA. Fermierii sunt rugaţi pe această cale să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite pentru a se putea utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2020", se arată în comunicatul agenţiei de plăţi remis marţi AGERPRES.
În acest an, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online, iar finalizarea şi închiderea cererii unice de plată se va face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea solicitării, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Acelaşi principiu se aplică şi pentru fermierii şi crescătorii de animale, care vor completa Cererea unică de plată - declaraţie sector zootehnic, împreună cu funcţionarul APIA, în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic.
Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat, săptămâna trecută, la o zi după începerea campaniei de depunere, că fermierii vor fi ajutaţi să completeze cererile unice de plată, având în vedere că sunt "foarte complexe şi greu de completat".
"Beneficiarii APIA sunt foarte numeroşi, iar acele cereri sunt foarte complexe şi greu de completat, de aceea ei sunt programaţi şi anunţaţi prin scrisori. Zilnic sunt programări făcute de către centrele APIA şi fermierii sunt aşteptaţi şi ajutaţi să îşi completeze acele cereri. Ieri (luni, 2 martie - n. r.), de exemplu, au fost programaţi 8.262 de fermieri şi s-au prezentat 6.582 pentru a-şi completa cererile pentru o suprafaţă de 18.000 de hectare. Cei din conducerea APIA au făcut şi o campanie de promovare pentru depunerea de cereri, care s-a terminat săptămâna trecută, deoarece din 2 martie şi până în 15 mai se desfăşoară activitatea de depunere a cererilor. Fermierii sunt ajutaţi, s-au făcut şi mobilizări de personal acolo unde s-a constatat că numărul de cereri va fi mai mare, mai ales în centrele locale ale APIA, ca să poate fi preluate toate cererile. Avem o monitorizare zilnică şi chiar din oră în oră de la conducerea APIA", a precizat Adrian Oros, în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.
Anul trecut, peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus