Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

AFF: Facem un apel la decidenţii guvernamentali să grăbească adoptarea ordonanţei ce acordă despăgubiri pentru culturile de toamnă

blogEntryTopperAsociaţia Forţa Fermierilor (AFF) salută decizia ministrului Agriculturii, Petre Daea, de a demara construcţia legislativă care să permită acordarea despăgubirilor de secetă şi face apel către decidenţii guvernamentali să grăbească adoptarea ordonanţei de urgenţă care acordă despăgubiri pentru culturile de toamnă, informează asociaţia printr-un comunicat remis marţi.

"Facem un apel către decidenţii guvernamentali din coaliţia politică majoritară să grăbească adoptarea ordonanţei de urgenţă anunţată de ministrul Daea şi care acordă despăgubiri pentru culturile de toamnă, unde procesul de evaluare a pagubelor la nivel naţional s-a încheiat. Mai facem un apel către decidenţii şi funcţionarii publici de la nivel central şi local să finalizeze, în cel mai scurt timp, evaluarea suprafeţelor calamitate şi pentru culturile de primăvară, unde situaţia este mult mai dramatică. Este nevoie să avem acest bilanţ în momentul în care se va discuta noua rectificare bugetară, pentru ca despăgubirile pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui să poată fi acordate. Este esenţial pentru majoritatea fermierilor noştri", a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.
Reprezentanţii AFF propun, de asemenea, ca şi fermierii din sectorul zootehnic să poată beneficia de despăgubiri de secetă, alături de cei din sectorul vegetal, pentru păşunile şi fâneţele afectate în acest an.
"Sectorul de creştere a animalelor este într-o criză severă, generată de scumpirea furajelor şi de creşterea generală a cheltuielilor de producţie, costuri care nu pot fi acoperite de preţurile primite de aceştia, în acest moment, pentru marfa vândută", subliniază sursa citată.
Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanţă juridică şi pentru accesarea fondurilor europene, precum şi suport mediatic şi de petiţionare pentru toate problemele sesizate de către membri.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat sâmbătă că fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă numai după ce vor depune toate documentele privind constatarea pagubelor din teren şi vor putea fi analizate care sunt posibilităţile de sprijin şi cum se va putea interveni.
"Până pe 15 noiembrie ei trebuie să depună documentele respective din care să rezulte care este suprafaţa (afectată de secetă n.r.) şi în ce grad de afectare. Nu fac acum niciun fel de estimare. Aştept să se încheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren. După 15 noiembrie se încheie acest proces de evaluare foarte laborios şi extrem de greoi din punct de vedere al constatării la faţa locului, pentru că sunt suprafeţe diverse, la distanţe diferite, în parcele diferite, la producători diferiţi, iar această activitate se va concretiza în întocmirea proceselor verbale şi în momentul în care se încheie vom calcula şi vom analiza care sunt posibilităţile şi cum vom putea interveni în acest sens", a precizat Petre Daea.
Ministrul a subliniat că sprijinul financiar va trebui notificat la Comisia Europeană, pentru că este considerat ajutor de stat.
"Vom vedea despre ce este vorba la timpul potrivit. Banii vor fi daţi după ce se încheie aceste procese de constatare, după 15 noiembrie", a spus el.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus