Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olt: APDRP, agenţia cu cele mai bune rezultate privind absorbţia fondurilor europene

euro1
Gradul de absorbţie al fondurilor europene derulate prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) poate ajunge până la finele acestui an la aproximativ 95%, susţine directorul general adjunct pentru Implementare Tehnică din cadrul APDRP, Nicolae Popa, care a participat joi, la Slatina, la o întâlnire cu fermieri, primari, parlamentari şi reprezentaţi ai autorităţilor publice din judeţul Olt.

"Până acum suntem agenţia care a avut rezultatele cele mai bune privind absorbţia fondurilor europene. Am preluat de la UE, efectiv, aproximativ, 56% din cele 8,1 miliarde de euro pe care le-am avut alocate pe programul 2007-2013. Avem peste 86% din sumele alocate contractate şi noi sperăm ca la sfârşitul perioadei 2013 să ne aflăm undeva la un procent de absorbţie de 95%-98%", a afirmat reprezentantul APDRP.
Acesta a mai spus că din cauza unui număr foarte mare de cereri şi proiecte depuse şi a personalului insuficient evaluarea unor proiecte a avut întârzieri mari, chiar şi de un an, de aceea în prezent se lucrează şi în zilele de sâmbătă şi duminică pentru a finaliza evaluarea proiectelor depuse anul trecut.
Nicolae Popa a spus, în acest context, că pentru perioada 2014-2020 vor fi corectate deficienţele şi problemele cu care s-au confruntat beneficiarii fondurilor europene până acum, vor fi deschide în fiecare judeţ birouri de consiliere pentru potenţialii beneficiari, va fi scurtată perioada de selecţie a proiectelor şi de evaluare a lor. Popa a anunţat că vor fi făcute demersuri ca în fiecare judeţ să se înfiinţeze birouri unice pentru obţinerea autorizaţiilor necesare depunerii unor proiecte pentru care este solicitată finanţare europeană nerambursabilă. "Avem în program, din toamnă, încercăm să deschidem în fiecare judeţ birouri de consiliere, stabile, vrem să scurtăm perioada de selectare, contractare, să nu mai dureze un an de zile. Vrem o altă modalitate de evaluare, să organizăm altfel sesiunile. Ne dorim să realizăm la oficiile judeţene la şi la centrele regionale birouri unice de autorizare a investiţiilor, de unde se pot obţine autorizaţii. Beneficiarul să nu mai facă zeci de drumuri pentru autorizaţii şi le obţină mai rapid pentru a putea depune proiectele", a adăugat Nicolae Popa.

Potrivit reprezentanţilor APIA, judeţul Olt este judeţul cu cel mai mare număr de fermieri din ţară, aproximativ 41.000, majoritatea fermelor având suprafeţe mai mici de 50 de hectare. Oltul are aproximativ 40.000 de ferme cu suprafeţe mai mici de 50 de hectare, 243 de ferme au suprafeţe între 50-100 hectare, 320 de ferme au suprafeţe între 100 şi 500 hectare, 63 de ferme se întind pe suprafeţe între 500 şi 1.000 hectare şi 35 de ferme sunt mai mari de 1.000 de hectare, suprafaţa acestui ultim tip de ferme totalizând în judeţ aproximativ 70.000 hectare.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus